Κυριακάτικο απόγευμα, και η ιδέα να φτιάξουμε μια εύκολη συνταγή μας φτιάχνει τη διάθεση. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς: πόσες φορές έχουμε ανακαλύψει στο ψυγείο μισοξεχασμένα τρόφιμα που πια δεν τρώγονται; Αυτό δεν είναι απλώς μια μικρή αμέλεια – είναι και μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό μας.
Το κόστος της λάθος αποθήκευσης
Μπορεί να φαίνεται αμελητέο να πετάξουμε ένα γιαούρτι ή μερικά λαχανικά που χάλασαν, αλλά αν το κάνουμε συχνά, τα έξοδα συσσωρεύονται.
Μελέτες δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν περίπου 150-200 ευρώ φαγητού ανά άτομο τον χρόνο, μόνο και μόνο επειδή τα τρόφιμα δεν φυλάσσονται σωστά. Σκεφτείτε: το ψυγείο ή η αποθήκη σας μπορεί να είναι μικρό «δημοσιονομικό μαυσωλείο» αν δεν ξέρετε πώς να τα οργανώσετε.
Μικρές αλλαγές, μεγάλα αποτελέσματα
Η σωστή αποθήκευση δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Λίγα tips μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά:
- Διαχωρίστε φρέσκα και μαγειρεμένα: Κρατήστε τα μαγειρεμένα φαγητά σε ξεχωριστά δοχεία για να αποφύγετε μούχλα και μικρόβια.
- Οργανώστε το ψυγείο κατά ημερομηνία: Τα τρόφιμα που λήγουν σύντομα μπροστά, τα πιο φρέσκα πίσω.
- Μην ξεχνάτε την κατάψυξη: Μερικές τροφές μπορούν να κρατήσουν εβδομάδες ή μήνες αν καταψυχθούν σωστά.
Το κέρδος δεν είναι μόνο οικονομικό
Όχι μόνο θα δείτε τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ να «χαμογελάει», αλλά θα μειώσετε και το οικολογικό σας αποτύπωμα. Κάθε μισοχαλασμένο τρόφιμο που πετάμε είναι και ένα κομμάτι ενέργειας και νερού που πήγε χαμένο – και η Γη σίγουρα το «θυμάται».
Κλείνοντας, η σωστή αποθήκευση δεν είναι μόνο για νοικοκυρές ή σεφ – είναι μια μικρή πράξη φροντίδας για την τσέπη μας και για το περιβάλλον. Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε το ψυγείο, θυμηθείτε: λίγη προσοχή σήμερα σημαίνει λιγότερα έξοδα αύριο.