Σε μια περίοδο που η κατανάλωση αλκοόλ εξετάζεται επιστημονικά με αυστηρότητα, ο Αμερικανός γαστρεντερολόγος Dr. Saurabh Sethi δίνει μια απάντηση στο ερώτημα ποιο αλκοολούχο ποτό θεωρείται λιγότερο επιβλαβές για τον οργανισμό.
Μιλώντας στη New York Post, ο Dr. Sethi τονίζει πως η πιο ασφαλής επιλογή παραμένει η πλήρης αποχή από το αλκοόλ. Ωστόσο, για όσους πίνουν περιστασιακά, προτείνει την τεκίλα – με μία σημαντική προϋπόθεση: να είναι καθαρή, 100% από μπλε αγαύη και χωρίς προσμίξεις.
Η τεκίλα, εξηγεί ο γαστρεντερολόγος, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σάκχαρα σε σχέση με άλλα αλκοολούχα ποτά. Επιπλέον, είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, περιέχει πρεβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και δεν προκαλεί έντονες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα της τεκίλα είναι ο πιο αργός μεταβολισμός της από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή τοξικών παραπροϊόντων, όπως η ακεταλδεΰδη, που συνδέεται με οξειδωτικό στρες και βλάβες στο DNA. Αυτό ενδεχομένως εξηγεί και τα πιο ήπια συμπτώματα hangover που αναφέρουν οι καταναλωτές.
Ο Dr. Sethi υπογραμμίζει ότι τα οφέλη αυτά ισχύουν μόνο για την αγνή τεκίλα. Προσθήκες όπως ζαχαρούχα mixers, χυμοί ή αναψυκτικά ακυρώνουν κάθε πιθανό πλεονέκτημα για την υγεία.