Η χρήση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων, μετάλλων, κρεατίνης και συμπληρωμάτων πρωτεΐνης αυξάνεται συνεχώς μεταξύ των νέων, ακόμη και των εφήβων, συχνά χωρίς επαρκή γνώση ή ιατρική επίβλεψη.
Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στην εκδήλωση «Superfoods & the Campus», που διοργάνωσε η Επιτροπή Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Γεώργιος Δημητριάδης, τόνισε ότι η εκδήλωση έχει στόχο να ενημερώσει τους φοιτητές για το τι είναι ωφέλιμο και τι πρέπει να αποφεύγεται, δημιουργώντας υπεύθυνους καταναλωτές συμπληρωμάτων.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης, καθηγήτρια Ειρήνη Κοΐδου (ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, Σέρρες), επισήμανε ότι τα συμπληρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και μετά από ιατρικές εξετάσεις.
Η υποψήφια διδάκτωρ Χριστίνα Δολόπικου πρόσθεσε ότι η πραγματική αξία των συμπληρωμάτων εξαρτάται από τον τρόπο ενσωμάτωσής τους στην καθημερινή ζωή και προειδοποίησε για προϊόντα που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα.
Κίνδυνοι από απαγορευμένα συμπληρώματα
Ο καθηγητής Νικόλαος Κουτλιάνος (ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ) τόνισε τη διαφορά μεταξύ νόμιμων και απαγορευμένων συμπληρωμάτων.
Σύμφωνα με έρευνες, οι χρήστες απαγορευμένων σκευασμάτων έχουν 6 έως 20 φορές αυξημένη πιθανότητα θανάτου, ενώ η χρήση τους παρατηρείται ιδιαίτερα σε γυμναστήρια και από εφήβους.
Επιπλέον, περίπου το 1/3 των χρηστών γυμναστηρίων κάνουν συνεχή χρήση νόμιμων σκευασμάτων, από τα οποία 1 στα 3 είναι επιμολυσμένα με επικίνδυνες ουσίες.
Η καθηγήτρια Κοΐδου υπογράμμισε ότι η ανάγνωση των ετικετών είναι κρίσιμη για την ασφαλή χρήση των προϊόντων.
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ανδρονίκη Παπαεμμανουήλ εξήγησε ότι τα συστατικά αναγράφονται κατά σειρά ποσότητας, ενώ η συστηματική ανάγνωση των ετικετών σχετίζεται με καλύτερες διατροφικές επιλογές.