Breaking news

φάρμακα
A

Η χρήση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων, μετάλλων, κρεατίνης και συμπληρωμάτων πρωτεΐνης αυξάνεται συνεχώς μεταξύ των νέων, ακόμη και των εφήβων, συχνά χωρίς επαρκή γνώση ή ιατρική επίβλεψη.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στην εκδήλωση «Superfoods & the Campus», που διοργάνωσε η Επιτροπή Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Γεώργιος Δημητριάδης, τόνισε ότι η εκδήλωση έχει στόχο να ενημερώσει τους φοιτητές για το τι είναι ωφέλιμο και τι πρέπει να αποφεύγεται, δημιουργώντας υπεύθυνους καταναλωτές συμπληρωμάτων.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, καθηγήτρια Ειρήνη Κοΐδου (ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, Σέρρες), επισήμανε ότι τα συμπληρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και μετά από ιατρικές εξετάσεις.

Η υποψήφια διδάκτωρ Χριστίνα Δολόπικου πρόσθεσε ότι η πραγματική αξία των συμπληρωμάτων εξαρτάται από τον τρόπο ενσωμάτωσής τους στην καθημερινή ζωή και προειδοποίησε για προϊόντα που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα.

Κίνδυνοι από απαγορευμένα συμπληρώματα

Ο καθηγητής Νικόλαος Κουτλιάνος (ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ) τόνισε τη διαφορά μεταξύ νόμιμων και απαγορευμένων συμπληρωμάτων.
Σύμφωνα με έρευνες, οι χρήστες απαγορευμένων σκευασμάτων έχουν 6 έως 20 φορές αυξημένη πιθανότητα θανάτου, ενώ η χρήση τους παρατηρείται ιδιαίτερα σε γυμναστήρια και από εφήβους.

Επιπλέον, περίπου το 1/3 των χρηστών γυμναστηρίων κάνουν συνεχή χρήση νόμιμων σκευασμάτων, από τα οποία 1 στα 3 είναι επιμολυσμένα με επικίνδυνες ουσίες.

Η καθηγήτρια Κοΐδου υπογράμμισε ότι η ανάγνωση των ετικετών είναι κρίσιμη για την ασφαλή χρήση των προϊόντων.
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ανδρονίκη Παπαεμμανουήλ εξήγησε ότι τα συστατικά αναγράφονται κατά σειρά ποσότητας, ενώ η συστηματική ανάγνωση των ετικετών σχετίζεται με καλύτερες διατροφικές επιλογές.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις