Η μυρωδιά του τηγανίσματος είναι από τις πιο επίμονες στο σπίτι, όμως οι επαγγελματίες της εστίασης έχουν βρει αποτελεσματικές και εντελώς φυσικές λύσεις για να την απομακρύνουν μέσα σε λίγα λεπτά.
Πρωταγωνιστής στις περισσότερες τεχνικές είναι το βραστό νερό με αρωματικά, ένα απλό αλλά ιδιαίτερα δυνατό «όπλο» κατά των οσμών. Λεμόνι, δεντρολίβανο, δάφνη ή ακόμη και κόκκοι καφέ απελευθερώνουν αρωματικό ατμό που καθαρίζει την ατμόσφαιρα χωρίς τη χρήση χημικών.
Φυσικοί ατμοί που απομακρύνουν άμεσα τις οσμές
Στην επαγγελματική κουζίνα, οι απορροφητήρες και ο συνεχής καθαρισμός μειώνουν την ένταση των μυρωδιών. Ωστόσο, στο σπίτι, οι λύσεις είναι πολύ πιο απλές. Λεμόνι και δεντρολίβανο σε βραστό νερό «φρεσκάρουν» άμεσα τον χώρο, ενώ η δάφνη λειτουργεί σαν φυσικό εξουδετερωτικό, ακόμη και μετά από έντονο τηγάνισμα.
Για πιο ενισχυμένο αποτέλεσμα, πολλοί σεφ προτιμούν τον συνδυασμό καφέ και αστεροειδούς γλυκάνισου. Ο αρωματικός ατμός που παράγεται απορροφά τις μυρωδιές αντί να τις καλύπτει. Εξίσου αποτελεσματικό είναι και ένα απλό μπολ με αλεσμένο καφέ, το οποίο παραμένει όλη νύχτα στον χώρο και «τραβά» ό,τι έχει μείνει στον αέρα.
Τεχνικές πρόληψης κατά το τηγάνισμα
Η αντιμετώπιση της οσμής ξεκινά ήδη από την ώρα του μαγειρέματος. Προσθέτοντας φετούλες μήλου, φλούδα λεμονιού ή ακόμα και λίγο μαϊντανό στο λάδι, οι ανεπιθύμητες μυρωδιές μειώνονται θεαματικά. Παράλληλα, το βράσιμο ξυδιού με νερό δίπλα στο τηγάνι παραμένει μια από τις πιο διαχρονικές και αποτελεσματικές μεθόδους. Για πιο ευχάριστο άρωμα, το ξύδι μπορεί να αντικατασταθεί από κανέλα, πορτοκάλι ή δάφνη.
Με έναν συνδυασμό φυσικών υλικών και απλών τεχνικών πρόληψης, η κουζίνα μπορεί να παραμείνει καθαρή, δροσερή και απαλλαγμένη από τη βαριά, ενοχλητική μυρωδιά του τηγανίσματος.