Έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που μαγειρεύετε περισσεύει κάτι και στο τέλος καταλήγει να χαλάει στο ψυγείο; Υπάρχει ένας απλός και δημιουργικός τρόπος να αξιοποιήσετε αυτά τα περισσεύματα και να φτιάξετε νέα γεύματα, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.
1. Μετατρέψτε τα κυρίως πιάτα σε σαλάτες ή wraps
Μία χθεσινή μερίδα κοτόπουλο ή μοσχάρι μπορεί να γίνει η βάση για μία φρέσκια σαλάτα με λαχανικά και dressing. Αντίστοιχα, τα μαγειρεμένα λαχανικά ή κρέας μπορούν να τυλιχτούν σε πίτες ή wraps για ένα γρήγορο μεσημεριανό ή βραδινό.
2. Κάντε «νέα» σούπα ή στιφάδο
Τα περισσεύματα από κρέας, όσπρια ή λαχανικά μπορούν να μπουν σε σούπα ή στιφάδο. Προσθέτοντας λίγο ζωμό, μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εντελώς διαφορετικό πιάτο με πλούσια γεύση.
3. Μετατρέψτε τα ψωμιά και τα ζυμαρικά
Τα παλιά ψωμιά μπορούν να γίνουν κρουτόν ή ψωμί για γαλλικό τοστ, ενώ τα ζυμαρικά από χθεσινό γεύμα μπορούν να αναμειχθούν με λίγο ελαιόλαδο, λαχανικά ή τυρί για ένα γρήγορο stir-fry.
4. Δημιουργήστε γλυκές ή αλμυρές πίτες
Τα περισσεύματα από λαχανικά, κρέας ή τυρί μπορούν να γίνουν γέμιση για πίτες, τάρτες ή κουλούρες. Πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο να τα «κρύψετε» μέσα σε ένα νέο, νόστιμο γεύμα που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.
5. Σκεφτείτε «meal prep» για την εβδομάδα
Αντί να αφήσετε τα περισσεύματα να χαλάσουν, μπορείτε να τα χωρίσετε σε μικρές μερίδες και να τα καταψύξετε. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε μέρα θα έχετε έτοιμα συστατικά για ένα γρήγορο γεύμα, μειώνοντας τη σπατάλη και εξοικονομώντας χρόνο στην κουζίνα.
Με λίγη φαντασία και οργάνωση, ακόμα και τα μικρά «υπολείμματα» μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές στο τραπέζι σας. Η αξιοποίηση των περισσευμάτων δεν είναι μόνο οικονομική και οικολογική επιλογή, αλλά και μια ευκαιρία να πειραματιστείτε με γεύσεις και συνδυασμούς που ίσως δεν είχατε σκεφτεί πριν.