Breaking news

ΠΕΝΕΝ: 24ωρη απεργία στα πλοία της Ραφήνας την Παρασκευή 3 Ιουλίου
A
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών στη γραμμή της Ραφήνας οδηγεί σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 3 Ιουλίου, με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) να αναδεικνύει ως βασικά ζητήματα την ασφάλεια του λιμανιού, των πλοίων και των πληρωμάτων.

Η απεργία θα ξεκινήσει στις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 4 Ιουλίου, επηρεάζοντας τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που πραγματοποιούν δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας. Επιπλέον, στις 10:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο SUPER FERRY, όπου τα μέλη της Ένωσης θα παρουσιάσουν τα αιτήματά τους.

Η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι το βασικό ζήτημα είναι η αδυναμία του λιμένα Ραφήνας να εξυπηρετήσει τον σημερινό αριθμό των ακτοπλοϊκών πλοίων που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη γραμμή. Όπως τονίζει, οι διαθέσιμες θέσεις πρόσδεσης επαρκούν για περίπου πέντε πλοία, ενώ σήμερα εξυπηρετούνται συνολικά έντεκα.

Σύμφωνα με την Ένωση, η κατάσταση αυτή αναγκάζει αρκετά πλοία να παραμένουν αγκυροβολημένα εκτός λιμένα ή να πραγματοποιούν συνεχείς μεθορμίσεις, γεγονός που αυξάνει την επιχειρησιακή πίεση τόσο στους πλοιάρχους όσο και στα πληρώματα. Παράλληλα, χαρακτηρίζει το σημερινό αγκυροβόλιο της Ραφήνας ανεπαρκές και επικίνδυνο, υποστηρίζοντας ότι η καθημερινή παραμονή πλοίων αρόδου δημιουργεί επιπλέον κινδύνους κατά τις διαδικασίες προσέγγισης και πρόσδεσης.

Καταγγελίες για υπερεργασία και κόπωση

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΕΝΕΝ επισημαίνει ότι οι ελλείψεις στις λιμενικές υποδομές επηρεάζουν άμεσα τις συνθήκες εργασίας των ναυτικών. Όπως υποστηρίζει, οι διαρκείς αγκυροβολίες και μεθορμίσεις επιβαρύνουν σημαντικά τα πληρώματα, αυξάνοντας τις ώρες εργασίας, περιορίζοντας τον χρόνο ξεκούρασης και παρατείνοντας την πολύμηνη απουσία των ναυτικών από τις οικογένειές τους. Κατά την Ένωση, η συσσωρευμένη κόπωση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφαλή λειτουργία των πλοίων, ιδιαίτερα σε μια γραμμή με αυξημένη επιβατική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες.

Η ΠΕΝΕΝ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο γεγονός ότι, όπως αναφέρει, για πρώτη φορά σε δημόσια συγκέντρωση τοποθετήθηκαν πλοίαρχοι της γραμμής, οι οποίοι περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά κατά τους χειρισμούς πρόσδεσης και αγκυροβολίας. Σύμφωνα με την Ένωση, οι παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τις επιχειρησιακές δυσκολίες που προκαλούνται από τον περιορισμένο χώρο του λιμανιού και την ανάγκη συνεχών μετακινήσεων των πλοίων.

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Δημοφιλείς Ειδήσεις