Νέους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις εξετάζει η κυβέρνηση για το 2027, με το μέτρο να αναμένεται να διατηρηθεί στις περιοχές όπου ήδη εφαρμόζεται, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επέκτασή του σε νέες ζώνες όπου καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση ακινήτων τύπου Airbnb.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αφού αξιολογηθούν η προσφορά κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση, ο αριθμός των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και η πορεία των ενοικίων ανά περιοχή.
Ο περιορισμός αφορά τις νέες εγγραφές ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται αυτομάτως τα ακίνητα που λειτουργούν ήδη νόμιμα και διαθέτουν ενεργό Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ).
Έτσι, όσοι ιδιοκτήτες σχεδιάζουν να διαθέσουν ένα ακίνητο μέσω Airbnb θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν αν η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο περιλαμβάνεται στις ζώνες όπου ισχύουν περιορισμοί.
Ποιες περιοχές εφαρμόζουν ήδη το μέτρο
Το μέτρο εφαρμόστηκε αρχικά στην 1η, 2η και 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, όπου καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ωστόσο, η τελική λίστα των περιοχών που θα υπαχθούν στους περιορισμούς το 2027 δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και αναμένεται να καθοριστεί με τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.
Γιατί μπαίνει «φρένο» στις νέες Airbnb
Βασικός στόχος της πολιτικής είναι να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση.
Η μεγάλη εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές έχει περιορίσει, σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, τη διαθεσιμότητα κατοικιών για μόνιμους κατοίκους, εργαζομένους, φοιτητές και οικογένειες, ενώ παράλληλα έχει ενισχύσει τις πιέσεις στις τιμές των ενοικίων.
Με τον περιορισμό των νέων εγγραφών, επιδιώκεται να ανακοπεί η περαιτέρω αύξηση των Airbnb στις περιοχές με έντονο στεγαστικό πρόβλημα.
Το μεγάλο ζητούμενο, πλέον, είναι εάν το μέτρο θα οδηγήσει πράγματι σε περισσότερα διαθέσιμα σπίτια και, κατ’ επέκταση, σε αποκλιμάκωση των ενοικίων.
Η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί τόσο από την έκταση των περιορισμών όσο και από τα φορολογικά κίνητρα που ενδέχεται να δοθούν στους ιδιοκτήτες για να επιστρέψουν τα ακίνητά τους στη μακροχρόνια μίσθωση.
Σε κάθε περίπτωση, η παράταση του μέτρου για το 2027 δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς αναμένονται οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις και η δημοσίευση του νέου πλαισίου.