Breaking news

παιδιά
A
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Το πρόβλημα της περιορισμένης διαθεσιμότητας θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς εξακολουθεί να απασχολεί πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, παρά τη δυνατότητα αξιοποίησης κρατικής χρηματοδότησης.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι η κρατική στήριξη δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να επιλέξουν τη δομή στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.

Η επιλογή αφορά δημοτικούς αλλά και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Ποιοι δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός, μπορούν να αξιοποιήσουν την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 37.000 ευρώ και ένα ή δύο παιδιά.

Παράλληλα, οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά μπορούν να ενταχθούν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με το πλαίσιο που περιγράφηκε.

Η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία των παιδιών σε δημοτικές ή ιδιωτικές δομές, δίνοντας στους γονείς μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής.

Voucher για παιδικούς σταθμούς: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι γονείς που εντάσσονται στο πρόγραμμα μπορούν να αξιοποιήσουν voucher με ή χωρίς σίτιση, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εντάσσονται και τις ανάγκες της οικογένειας.

Το voucher καλύπτει το κόστος φιλοξενίας του παιδιού στη δομή που θα επιλεγεί, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθέσιμη θέση.

Ωστόσο, όπως αναγνώρισε η υπουργός, η κατοχή voucher δεν σημαίνει σε όλες τις περιπτώσεις ότι εξασφαλίζεται αυτόματα και θέση σε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Το ζήτημα εμφανίζεται εντονότερα στις οικογένειες που αναζητούν θέση για βρέφη, καθώς η διαθεσιμότητα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι πιο περιορισμένη.

Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μια οικογένεια έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο voucher, αλλά δυσκολεύεται να βρει δομή με διαθέσιμη θέση στην περιοχή που την εξυπηρετεί.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πρόσθετη πίεση στους γονείς, ιδιαίτερα σε οικογένειες που χρειάζονται λύση φύλαξης προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους.

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Η λύση για όσους δεν βρίσκουν θέση

Για τις οικογένειες που δεν καταφέρνουν να βρουν διαθέσιμη θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό, υπάρχει και το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Πρόκειται για μια συμπληρωματική δυνατότητα φύλαξης, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από οικογένειες που χρειάζονται φροντίδα για τα παιδιά τους όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση σε βρεφονηπιακή δομή.

Σύμφωνα με τη Δόμνα Μιχαηλίδου, μέχρι σήμερα περίπου 3.000 μητέρες έχουν βρει νταντά μέσω του προγράμματος.

Η υπουργός υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα έχει συμβάλει ώστε πολλές μητέρες να επιστρέψουν στην εργασία τους, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στις περιπτώσεις όπου η εύρεση θέσης σε βρεφονηπιακό σταθμό δεν είναι εφικτή.

Παιδικοί σταθμοί: Οι επιλογές για τις οικογένειες

Το πλαίσιο κρατικής χρηματοδότησης μέσω voucher, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», διαμορφώνει περισσότερες επιλογές για τους γονείς που αναζητούν λύση για τη φροντίδα των παιδιών τους.

Το βασικό ζήτημα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μερίδα οικογενειών είναι η έλλειψη διαθέσιμων θέσεων, ιδιαίτερα για βρέφη.

Για τον λόγο αυτό, η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό, αλλά και η εναλλακτική της κατ’ οίκον φροντίδας μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», αποτελούν σημαντικές λύσεις για τις οικογένειες που δεν βρίσκουν άμεσα θέση σε βρεφονηπιακή δομή.

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Δημοφιλείς Ειδήσεις