CLOSE

Breaking news

	Βρετανία: Αύξηση του ποσοστού ανεργίας εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας
A

Το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να αυξάνεται στη Βρετανία το τρίμηνο ως το τέλος Μαρτίου φτάνοντας το 3,9%, ενώ η προσφορά θέσεων εργασίας μειώθηκε, σε μια ένδειξη ότι η κρίση του κόστους διαβίωσης και ο πληθωρισμός επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Το τρίμηνο ως τον Φεβρουάριο, το ποσοστό ανεργίας είχε ήδη αυξηθεί στο 3,8%, σε σύγκριση με το 3,7% μεταξύ του Νοεμβρίου και του Ιανουαρίου --παραμένει ωστόσο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε κι άλλο μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου σε περίπου 1,1 εκατομμύριο, διευκρινίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) στην μηνιαία έκθεσή της για την απασχόληση.

Πρόκειται για τη δέκατη συνεχόμενη πτώση και "αντανακλά την αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς" της βρετανικής οικονομίας, η οποία παραμένει στα πρόθυρα της ύφεσης αν και μέχρι στιγμής έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Οι επικεφαλής επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν "συνεχίζουν να επικαλούνται τις οικονομικές πιέσεις ως παράγοντα που εμποδίζει τις προσλήψεις", επισημαίνεται στην έκθεση της ONS της Βρετανίας.

Για παράδειγμα ο όμιλος τηλεφωνίας Vodafone μόλις ανακοίνωσε σήμερα πως θα καταργήσει 11.000 θέσεις εργασίας σε διάστημα τριών ετών.

Το ποσοστό αυτών που δεν αναζητούν εργασία μειώθηκε εξάλλου το α' τρίμηνο στο 21%, χάρη σε μεγάλο βαθμό αυτών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών και που είναι περισσότεροι στην αγορά εργασίας, μολονότι η ONS σημειώνει ότι "ο αριθμός αυτών που παραμένουν ανενεργοί λόγω μακροχρόνιων ασθενειών φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ".

Ο πληθωρισμός, που βρίσκεται στο 10% στη Βρετανία, ο υψηλότερος στις χώρες της G7, συνεχίζει να ροκανίζει τους μισθούς, οι οποίοι αυξάνονται, αλλά όχι με την ίδια ταχύτητα με τις τιμές, υπογραμμίζει η ONS.

Επίσης αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ημερών εργασίας που χάθηκαν εξαιτίας απεργιών αυξήθηκε επίσης τον Μάρτιο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των κινητοποιήσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας.

Η Βρετανία συγκλονίζεται από επαναλαμβανόμενες απεργίες εδώ και μήνες σε όλους τους τομείς με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς.

"Η αγορά εργασίας υποχώρησε περισσότερο από αυτό που ανέμενε η Τράπεζα της Αγγλίας τον Μάρτιο. Αυτό θα μπορούσε να αφαιρέσει λίγη από την πίεση να αυξήσει τα επιτόκιά της πάνω από το 4,5% κατά την προσεχή σύνοδο για τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο", σχολίασε η Άσλεϊ Γουέμπ, οικονομολόγος στην Capital Economics.

"Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά οι δυσκολίες στην εξεύρεση εργαζομένων και οι αυξανόμενες τιμές αποτελούν πηγή ανησυχίας για πολλές οικογένειες και επιχειρήσεις", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

"Γι'αυτόν τον λόγο οφείλουμε να μείνουμε προσηλωμένοι στο σχέδιό μας να μειώσουμε στο μισό τον πληθωρισμό και να βοηθήσουμε τις οικογένειες με το κόστος διαβίωσης", πρόσθεσε.

Οι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρήγορα από τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές ενέργειας που εκτινάχθηκαν κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουν έκτοτε υποχωρήσει.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις