Την Κυριακή 18 Μαΐου πρόκειται να τελεστεί η λειτουργία ενθρόνισης του νέου Ποντίφικα, Πάπα Λέοντα του ΙΔ', στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.
Ενώ την Τετάρτη 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γενική ακρόαση των πιστών.
Σημειώνεται πως από την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να ξανανοίξει στους επισκέπτες η Καπέλα Σιστίνα, εκεί όπου διεξήχθη το Κονκλάβιο.
Ποιος είναι ο νέος Πάπας
Υπενθυμίζεται ότι ο 69χρονος Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ από το Σικάγο εξελέγη Πάπας χθες, Πέμπτη 8 Μαΐου, με το όνομα Λέων ΙΔ’. Είναι ο πρώτος Αμερικανός που αναλαμβάνει την ηγεσία των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών παγκοσμίως, και ήδη από τις πρώτες του εμφανίσεις διαφαίνεται ότι προτίθεται να ακολουθήσει μια πορεία συμφιλίωσης και διαλόγου.
Η εκλογή του πραγματοποιήθηκε έπειτα από ένα σύντομο κονκλάβιο στην Καπέλα Σιξτίνα, το οποίο ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο ημέρες, σύμφωνα με την παράδοση των τελευταίων ετών. Σήμερα Παρασκευή, ο νέος Πάπας τελεί την πρώτη του λειτουργία στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα, όπου εθεάθη να βγαίνει ο λευκός καπνός, μαζί με τους καρδιναλίους, παρουσία που αναμεταδίδεται από το Βατικανό και συνοδεύεται από την παρθενική του ομιλία ως Ποντίφικας.
Το βράδυ της Πέμπτης, δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου για να υποδεχθούν τον Λέοντα ΙΔ’, ο οποίος εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της Βασιλικής, καλώντας σε ενότητα και ειρήνη. «Βοηθήστε μας να χτίσουμε γέφυρες μέσω του διαλόγου και της συνάντησης, για να έρθουμε κοντά ως ένας λαός, πάντα ειρηνικά», δήλωσε, συνεχίζοντας το πνεύμα συμφιλίωσης του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου.
Η διαδρομή του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ είναι στενά δεμένη με την κοινωνική προσφορά. Υπηρέτησε για δύο δεκαετίες ως ιεραπόστολος στο Περού και έγινε καρδινάλιος το 2023. Ως πνευματικός ηγέτης, έχει ταχθεί υπέρ των περιθωριοποιημένων και έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με αντιμεταναστευτικές πολιτικές, ακόμη και αναδημοσιεύοντας άρθρα επικριτικά προς την κυβέρνηση Τραμπ – παρότι ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογή, κάνοντάς λόγο για «μεγάλη τιμή».
Στις επόμενες ημέρες, ο 267ος Πάπας στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας θα τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τις πρώτες του δημόσιες παρεμβάσεις – την Κυριακάτικη προσευχή Regina Coeli και την συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα – να αναμένονται με αγωνία.