Breaking news

Απελπισία στη Γάζα: Ορδές πεινασμένων λεηλάτησαν αποθήκη τροφίμων - Δύο νεκροί
A

Η παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει φτάσει σε δραματικό σημείο, καθώς σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, «ορδές πεινασμένων ανθρώπων» εισέβαλαν σε αποθήκη τροφίμων του οργανισμού στην κεντρική Γάζα, προκαλώντας τραγικές συνέπειες. Το WFP επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής, χωρίς να έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί όλες οι συνθήκες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) καταγράφει το πλήθος να εισβάλλει στην αποθήκη Αλ-Γκαφαρί στην πόλη Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, αρπάζοντας σακιά με αλεύρι και κουτιά με τρόφιμα. Κατά τη διάρκεια της λεηλασίας ακούστηκαν πυροβολισμοί, χωρίς να είναι σαφές από πού προήλθαν.

Σε ανακοίνωσή του, το WFP υπογράμμισε ότι οι ανάγκες στη Γάζα έχουν πλέον «ξεφύγει από κάθε έλεγχο», μετά από σχεδόν τρεις μήνες αποκλεισμού από το Ισραήλ. «Η Γάζα χρειάζεται άμεση ενίσχυση της επισιτιστικής βοήθειας», αναφέρει η ανακοίνωση. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καθησυχάσουμε τον πληθυσμό ότι δεν θα λιμοκτονήσει».

Το WFP σημειώνει πως είχε προ-τοποθετήσει τα τρόφιμα στην αποθήκη για διανομή, όμως η έλλειψη σταθερής και επαρκούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας έχει οδηγήσει τον πληθυσμό σε ακραίες πράξεις απελπισίας. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί εδώ και μήνες για «δραματική επιδείνωση της κατάστασης» και τον κίνδυνο λιμού, εάν συνεχιστούν οι περιορισμοί.

Ανθρωπιστικό χάος και αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι την Τετάρτη εισήλθαν στη Γάζα 121 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ αυτών και με τρόφιμα και αλεύρι. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μεσανατολική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Σίγκριντ Κάαγκ, η βοήθεια αυτή «ισοδυναμεί με σωσίβιο όταν το πλοίο έχει ήδη βυθιστεί».

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ισραήλ στηρίζουν μια νέα, ιδιωτική πρωτοβουλία διανομής βοήθειας υπό τον τίτλο Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία λειτουργεί έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ και χρησιμοποιεί ιδιωτικούς εργολάβους ασφαλείας. Ο ΟΗΕ ωστόσο χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία «ανεφάρμοστη και ανήθικη».

Την Τρίτη, 47 άτομα τραυματίστηκαν στη Ράφα όταν πλήθος εισέβαλε σε κέντρο διανομής της GHF, μόλις μια μέρα μετά την έναρξη λειτουργίας του. ΟΗΕ και ανθρωπιστικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι τέτοιες προσπάθειες αποδυναμώνουν τη συντεταγμένη βοήθεια και αυξάνουν τον κίνδυνο χάους.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο επικεφαλής του ανθρωπιστικού γραφείου του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, Τζόναθαν Ουίταλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Χαμάς εκτρέπει ανθρωπιστική βοήθεια που διανέμεται μέσω αξιόπιστων διαύλων, διαψεύδοντας σχετικούς ισχυρισμούς. Αντιθέτως, κατηγόρησε εγκληματικές συμμορίες, που δρουν με την ανοχή του ισραηλινού στρατού κοντά στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, για τις λεηλασίες φορτηγών.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι μόνο μια μαζική και σταθερή ροή βοήθειας, όπως αυτή που επετεύχθη κατά την πρόσφατη κατάπαυση του πυρός, μπορεί να περιορίσει τις λεηλασίες και να διασφαλίσει τη σωστή διανομή μέσω των δικτύων που έχει ήδη στη Γάζα.

Η πείνα δεν περιμένει – Η Γάζα στο χείλος του λιμού

Το τραγικό περιστατικό στη Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ αναδεικνύει το βάθος της ανθρωπιστικής κατάρρευσης που βιώνει σήμερα η Γάζα. Όταν άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους για μια σακούλα αλεύρι, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται απλώς για «ανθρωπιστική κρίση», αλλά για κατάσταση λιμού.

Η κοινωνική συνοχή διαλύεται, η απελπισία φτάνει στα άκρα και η ελλιπής διεθνής ανταπόκριση απλώς πυροδοτεί την απόγνωση, ενώ οι άμαχοι – άνδρες, γυναίκες και παιδιά – κυριολεκτικά λιμοκτονούν.

Η κατάσταση απαιτεί επείγουσα, συντεταγμένη και ανεμπόδιστη παρέμβαση, όχι πρόχειρες λύσεις και αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες. Η ζωή 2 εκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να βάλει την ανθρώπινη ανάγκη πάνω από πολιτικούς σχεδιασμούς.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις