Breaking news

Βέλγιο: Δύο Ισραηλινοί συνελήφθησαν στο Tomorrowland για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα
A

Από τις αρχές του Βελγίου συνελήφθησαν δύο Ισραηλινοί υπήκοοι καθώς συμμετείχαν στο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Tomorrowland.

Οι συλλήψεις συνέβησαν μετά από καταγγελίες δύο οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εμπλοκή των δύο σε εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικότερα, τις καταγγελίες υπέβαλαν το ίδρυμα Hind Rajab (HRF) και το Global Legal Action Network (GLAN). Όπως αναφέρουν, οι δύο φερόμενοι δράστες ανήκαν στην Ταξιαρχία Givati των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και είχαν αναρτήσει βίντεο στα social media όπου εμφανίζονται να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις που συνδέονται με καταστροφές υποδομών και χρήση ανθρώπινων ασπίδων.

Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ανάκριση

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαίωσε τη σύλληψη, τονίζοντας ότι οι δύο άνδρες ήταν ένας πολίτης και ένας στρατιώτης που βρίσκονταν σε διακοπές στο Βέλγιο. Μετά την ανάκριση, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου προχώρησε στη σύλληψή τους στη βάση του νόμου περί καθολικής δικαιοδοσίας για εγκλήματα πολέμου, όπως προβλέπεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων (1984).

«Είναι η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή χώρα προχωρά σε ανάκριση Ισραηλινών στρατιωτών με βάση τη διεθνή δικαιοδοσία», ανέφερε ο Dyab Abou Jahjah, επικεφαλής του HRF.

Την ίδια στιγμή, ο βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος, εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του για τη γενοκτονία στη Γάζα, κάνοντας λόγο για «ντροπή της ανθρωπότητας». «Προσθέτω τη φωνή μου σε όσους καταγγέλλουν τις σοβαρές ανθρωπιστικές παραβιάσεις στη Γάζα. Αθώοι πεθαίνουν από την πείνα και τις βόμβες. Αυτή η κρίση πρέπει να σταματήσει τώρα», δήλωσε στην ομιλία του για την εθνική εορτή του Βελγίου.

Αντιδράσεις χωρών

Σε κοινή δήλωση, 28 χώρες, ανάμεσά τους και 20 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδίκασαν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Γάζα.

Στην ανακοίνωση συμμετείχαν χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και πολλές ακόμη.

Η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και ορισμένα άλλα κράτη δεν υπέγραψαν τη δήλωση. Ενώ το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε απορρίπτοντας τη δήλωση και κάνοντας λόγο για «λανθασμένο μήνυμα στη Χαμάς».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις