Την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της Hyatt Hotels ανακοίνωσε ο δισεκατομμυριούχος Thomas Pritzker, μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων που φωτίζουν τις επαφές του με τον καταδικασμένο χρηματιστή Jeffrey Epstein.
Τα αρχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δείχνουν ότι ο Pritzker διατηρούσε τακτική επικοινωνία με τον Epstein ακόμη και μετά το 2008, χρονιά κατά την οποία ο χρηματιστής είχε ήδη παραδεχθεί την ενοχή του για σεξουαλικά εγκλήματα.
Σε δήλωσή του, ο ισχυρός επιχειρηματίας παραδέχθηκε σοβαρό λάθος εκτίμησης, αναφέροντας ότι επέδειξε «απαίσια κρίση» διατηρώντας επαφές με τον καταδικασμένο σεξουαλικό παραβάτη.
Ο ίδιος, που κατείχε τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της παγκόσμιας ξενοδοχειακής αλυσίδας από το 2004, γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ύστερα από συνεννοήσεις με το διοικητικό συμβούλιο.
«Η δουλειά και η ευθύνη μου είναι να παρέχω καλή διαχείριση… Η καλή διαχείριση περιλαμβάνει τη διασφάλιση μιας σωστής μετάβασης στην Hyatt», δήλωσε.
Και πρόσθεσε: «Η καλή διαχείριση σημαίνει επίσης την προστασία της Hyatt, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της σχέσης μου με τον Jeffrey Epstein και την Ghislaine Maxwell, για την οποία λυπάμαι βαθιά».
Το δίκτυο Epstein και οι συνέπειες
Η Maxwell καταδικάστηκε το 2021 για τον ρόλο της στο σκάνδαλο, καθώς αποδείχθηκε ότι στρατολογούσε ανήλικα κορίτσια για λογαριασμό του Epstein. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί το 2008 για προσέλκυση ανηλίκων στην πορνεία και πέθανε το 2019 ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, αναμένοντας νέα δίκη για κατηγορίες σεξουαλικής εμπορίας.
Ο Pritzker υπογράμμισε ότι καταδικάζει τις πράξεις του ζεύγους, τονίζοντας: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για την αποτυχία μου να αποστασιοποιηθώ νωρίτερα».
Τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να αναλάβει ο σημερινός πρόεδρος και CEO της Hyatt, Mark Hoplamazian.
Ντόμινο αποχωρήσεων στον επιχειρηματικό κόσμο
Οι εξελίξεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κύμα πιέσεων προς πρόσωπα της οικονομικής ελίτ που συνδέθηκαν με το δίκτυο Epstein.
Πρόσφατα, η κορυφαία νομική σύμβουλος της Goldman Sachs, Kathy Ruemmler, ανακοίνωσε την αποχώρησή της μετά τη δημοσιοποίηση emails που αποκάλυπταν στενή επικοινωνία με τον χρηματιστή, αν και η ίδια αρνήθηκε ότι γνώριζε την εγκληματική του δράση.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας Paul Weiss, Brad Karp, παραιτήθηκε έπειτα από αποκαλύψεις για παλαιότερη αλληλογραφία του με τον Epstein.