Breaking news

Χρήστος Σταΐκουρας
A

Την αύξηση του κατώτατου μισθού από 950 έως 1.500 ευρώ, μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας, εφόσον επανεκλεγεί, έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πολλοί είναι ωστόσο οι «άπιστοι Θωμάδες» που κάνουν λόγο για προεκλογικές υποσχέσεις, χωρίς πραγματικό αντίκτυπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατώτατος μισθός σήμερα στην Ελλάδα ορίζεται στα 713 ευρώ μικτά (614 καθαρά). Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρεται λοιπόν σε μία αύξηση της τάξης από 237 έως 563 ευρώ! Τα 950 ευρώ σε μικτό μισθό «μεταφράζονται» σε 787 ευρώ καθαρού μισθού. 

Πριν από λίγες ημέρες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε σε συνέντευξή του πως, «δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά», αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «βεβαίως, καταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο».

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «θόλωσε» λίγο παραπάνω το τοπίο, γύρω από την αύξηση του κατώτατου μισθού, που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στο MEGA, ανέφερε «δίπλα» στην αύξηση του κατώτατου μισθού και το «ξεπάγωμα» των τριετιών, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν το ένα θα επηρεάσει το άλλο. 

«Έχουμε πει ότι θα υπάρχει περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη έχει γίνει αύξηση 20%, πολλαπλάσια του μέσου ρυθμού αύξησης της ελληνικής οικονομίας, την προηγουμένη 4ετία. Θα υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι τα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας και αύξηση των μισθών κατά 25% αφού εκτός των άλλων η ανεργία πέφτοντας, ξεπαγώνει τριετίες», ανέφερε επί λέξει ο υπουργός. 

Τι είναι και πότε ξεπαγώνουν οι τριετίες

Οι τριετίες ουσιαστικά είναι ένα «επίδομα» προϋπηρεσίας, το οποίο δίνεται με τη μορφή αύξησης σε όποιον συμπληρώνει τρία χρόνια προϋπηρεσίας, σε οποιονδήποτε εργοδότη και ειδικότητα. Να σημειωθεί ότι οι τριετίες δεν «μηδενίζουν» στην περίπτωση αλλαγής εργοδότη. 

Η αύξηση υπολογίζεται στο 10% του κατώτατου μισθού και δύναται να γίνει έως τρεις φορές στην καριέρα του εργαζομένου. Δηλαδή μια αύξηση στην πρώτη τριετία, μία δεύτερη αύξηση στα έξι χρόνια και μια τρίτη αύξηση στην τρίτη τριετία. 

Οι πληρωμή των τριετιών έχουν «παγώσει» από την εποχή των μνημονίων και ειδικότερα το 2012. Με απόφαση του ΣτΕ, έχουν ξεπαγώσει ορισμένες τριετίες για ορισμένους εργαζομένους, που διέθεταν όμως τη σχετική προϋπηρεσία, πριν όμως από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

«Ρυθμιστής» των τριετιών είναι η ανεργία

«Ρυθμιστής» των τριετιών είναι η ανεργία. Όσοι δεν είχαν συμπληρώσει προϋπηρεσία τριών ετών ως τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς και όσοι προσλήφθηκαν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά, δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προϋπηρεσίας μέχρις ότου η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%.

Για να «ξεπαγώσουν» λοιπόν οι τριετίες, θα πρέπει η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Ακόμα λοιπόν και αυτό να συμβεί, δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν οι εργαζόμενοι θα λάβουν τις τριετίες αναδρομικά, από το 2012 ή ο χρόνος θα ξεκινήσει να μετράει από την... αρχή.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις