Breaking news

ΔΕΘ 2023: Ξαναγράφεται το οικονομικό «πακέτο» μετά τις πλημμύρες
A

Μετρημένο θα είναι το φετινό «καλάθι της ΔΕΘ» με φόντο τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα και, συγκεκριμένα, τη Θεσσαλία.

Στην αυριανή του ομιλία από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ποια μέτρα κατά της ακρίβειας θα «ψαλιδίσει» με σκοπό την θεσμοθέτηση ενός νέου τέλους για τις φυσικές καταστροφές, καθώς η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε περιουσίες και υποδομές από  την κακοκαιρία «Daniel» προβλέπουν τεράστιο κόστος για την εθνική οικονομία.

Ωστόσο,  αυτό που επικοινωνούν κυβερνητικές πηγές είναι ότι τα θεσσαλικά γεγονότα δεν θα μεταβάλλουν τον πυρήνα και την κατεύθυνση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, αλλά θα ενισχύσουν την πάγια θέση του για την ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του κράτους και των κρίσιμων δομών του, θέτοντας στην κορυφή των προτεραιοτήτων την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, και σε επίπεδο δομών αλλά και προσώπων, δεδομένου ότι και εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η κλιματική κρίση είναι παρούσα και πρέπει να οργανωθεί η περαιτέρω θωράκιση έναντί της.

Ποια μέτρα «κόβονται» και ποια παραμένουν στο οικονομικό πλάνο

Λόγω των φυσικών καταστροφών η κυβέρνηση έρχεται να «ψαλιδίσει» παροχές που υπήρχαν στο οικονομικό της πλάνο για την για την άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας.

«Πρώτο θύμα» το Market Pass 3 που το σενάριο το ήθελε να επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ακολούθησε η μεταφορά του επιδόματος προσωπικής διαφοράς για τον Ιανουάριο, ενώ «κουτσουρεμένη» θα είναι η παρέμβαση για την θέρμανση.

Την ίδια στιγμή έρχεται και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Κωστής Χατζηδάκης που σημείωσε ότι από το συνολικό ποσό των 600 εκατ. ευρώ , τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών. Παράλληλα, προσέθεσε, ότι ήδη γίνονται προβολές με βάση τον «Ιανό» για το ύψος των ζημιών, αλλά η πρώτη επίσημη εκτίμηση θα είναι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε επίσης ότι υπάρχουν μέτρα που αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης και πρόκειται να εφαρμοστούν. Αυτά είναι:

  • Η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%. Σε αυτό το θέμα υπήρχε μέχρι πρότινος περιθώριο για αύξηση έως 10%, αλλά μετά τις καταστροφές αυτό απορρίφθηκε .
  • Η παράταση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, σχολές χορού και γυμναστήρια.
  • Η καταβολή «ενισχυμένου» επιδόματος θέρμανσης στα επίπεδα αυτού που δόθηκε για το χειμώνα 2022-2023. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι και η μορφή του εισοδήματος θα είναι στη λογική του 2022, δηλαδή ένα ποσό βάσης (πέρσι ήταν 800 ευρώ) το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή κάθε περιοχής ανάλογα με τις ημέρες που έχει χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Τέλος, ο ΥΠΕΘΟ ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και είχαν κορμό το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο θα ισχύσουν κανονικά όπως θεσμοθετήθηκαν.

Στο «τραπέζι» η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών

Επίσης εξετάζεται, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, η υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών, έναντι ζημιών από φυσικές καταστροφές. Θεωρείται ότι δεν είναι τεράστιο έξοδο για το κάθε νοικοκυριό και παράλληλα θα υπάρχει μία ασφάλεια και για τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού δεν θα καλείται να βάζει το χέρι γερά στην τσέπη κάθε φορά που θα υπάρχει ένα ανάλογο φαινόμενο (φωτιά, σεισμός, πλημμύρα κ.λπ.).

Η προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, η προστασία τους και η κρατική αρωγή, τόνισε παράλληλα ο Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας ότι το κόστος για τις συνέπειες της κακοκαιρίας χωρίζεται σε τρία σκέλη: πρώτον την κρατική αρωγή που θα ανακοινωθεί αφού γίνουν οι αιτήσεις των πληγέντων, δεύτερον την αποκατάσταση των υποδομών και τρίτον τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστεί η περιοχή και στο μέλλον. Όπως είπε ο Αλέξης Πατέλης και στα τρία αυτά μέτρα θα αναφερθεί αναλυτικά ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις