Breaking news

«Αλαλούμ» με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Εκτός χιλιάδες ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων
A

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ το 2024, όχι επειδή έχουν ανασφάλιστα τα ακίνητά τους, αλλά λόγω βοηθητικών χώρων. Οι βοηθητικοί χώροι ήτοι πυλωτές, παρκινγκ και αποθήκες που εμφανίζονται με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνονται στον νόμο για την έκπτωση.

Όταν η ασφαλιζόμενη ιδιοκτησία πέραν του κύριου χώρου διαθέτει και βοηθητικούς χώρους, π.χ. αποθήκη υπογείου ή και γκαράζ υπογείου ή πυλωτής, το myPROPERTY αθροίζει συνολικά τα τετραγωνικά μέτρα επιφανείας, τα οποία στη συνέχεια ελέγχει ως προς την ελάχιστη τιμή εκτίμησης των 900 ευρώ/τ.μ..

Η ψηφισμένη διάταξη θεσπίζει ελάχιστο ασφάλιστρο με βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ/τ.μ. ή 900 ευρώ/τ.μ., ειδικά για το 2023 και στο σύστημα της ΑΑΔΕ ο υπολογισμός των 900 ευρώ/τ.μ. ως κόστος κατασκευής για τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας περιλαμβάνει τους κύριους και βοηθητικούς χώρους.

Μάλιστα, πολλοί φαίνεται να είναι και οι πολίτες καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να βρουν ασφάλιση για σεισμό σε κτίρια χτισμένα πριν το 1960 (16%-18% του κτιριακού αποθέματος της χώρας). 

Για τους βοηθητικούς χώρους, ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι το υπουργείο θα εξετάσει το ζήτημα, ενώ για τα παλαιά κτίρια που οι ασφαλιστικές αρνούνται να ασφαλίσουν για σεισμό, τόνισε ότι θεσμικά δεν μπορεί να γίνει τίποτα

Υπενθυμίζεται πως χθες κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, για την αύξηση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ σε 11 (από 10) για το 2024, ενώ στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα αυξηθούν σε 12 από το 2025, ενώ επισπεύδεται και η προθεσμία υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9, στην περίπτωση που υπάρχουν μεταβολές στην περιουσία.

Εκτός έκπτωσης όσοι δεν έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για τρία σενάρια καταστροφών

Υπενθυμίζεται πως εκτός της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ φαίνεται να μένουν χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι, παρόλο που πληρούν τις ζητούμενες προϋποθέσεις και έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για πλημμύρα, παρά μόνο για πυρκαγιά και σεισμό, χάνουν την έκπτωση του 2023.

Ο νόμος ορίζει ότι για να εφαρμοστεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Το πρόβλημα εντοπίζεται και σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο. Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι με έκπληξη διαπιστώνουν ότι δεν δικαιούνται την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ καθώς το συμβόλαιο ασφάλισης για φυσικές καταστροφές δεν καλύπτει και τους τρεις κινδύνους, δηλαδή σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Τα στοιχεία στην αίτηση είναι προσυμπληρωμένα με βάση τα δεδομένα που έστειλαν στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από τον φορολογούμενο.

Οι όροι για έκπτωση 10%

Οι προϋποθέσεις χορήγησης μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

  • Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,
  • Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους
  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει «ενεργή» μέχρι την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Βήμα - βήμα η αίτηση

Η είσοδος των φυσικών προσώπων στην ψηφιακή πύλη πραγματοποιείται με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet. Αν ο λήπτης ασφάλισης είναι νομικό πρόσωπο, στην πλατφόρμα εισέρχεται ο νόμιμος εκπρόσωπος με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Ο ασφαλισμένος (λήπτης ασφάλισης) θα πρέπει να συσχετίσει κάθε ΑΤΑΚ ακινήτου του με το αντίστοιχο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ως εξής:

  1. Εισέρχεται στην ψηφιακή πύλη myAADE και ακολουθεί τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.
  2. Επιλέγει «Δημιουργία νέας αίτησης / Προβολή αιτήσεων» και στη συνέχεια την καρτέλα «Οι κατοικίες μου», όπου εμφανίζονται ανά ΑΤΑΚ οι κατοικίες, όπως αυτές αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9). Στη γραμμή που αντιστοιχεί σε κάθε ΑΤΑΚ στη στήλη ασφαλιστήρια συμβόλαια» επιλέγει το εικονίδιο .
  3. Στην οθόνη που ανοίγει, με το σύμβολο + επιλέγει από το σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που τον αφορούν, αυτό που συσχετίζεται με το δικαίωμα (ΑΤΑΚ) που κατέχει επί της ασφαλισμένης κατοικίας και το προσθέτει στην αίτηση. Θα πρέπει να επιλεχθούν και να προστεθούν στην αίτηση όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια με τα οποία συσχετίζεται η κατοικία.

Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ΑΤΑΚ ασφαλισμένης κατοικίας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις