Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Στη Βουλή κατατέθηκε η διάταξη, που προβλέπει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και η δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την «κάθοδο» των τρακτέρ στην Αθήνα, την Τρίτη, ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι, οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αφού η κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα τους.

Η εν λόγω διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, με την οποία υλοποιούνται οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ειδικότερα οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.
  • Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.
  • Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
  • Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

Κλείνει επ' αόριστον η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Μουδανιών από τους αγρότες

Οι αγρότες από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα τους. Ειδικότερα, σήμερα, Σάββατο, από τις 10 το πρωί, οι αγρότες απέκλεισαν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, που πιθανόν να μην ανοίξουν καθόλου το Σαββατοκύριακο, ενώ θα περάσουν σε πολύωρους, ενδεχομένως και επ΄ αόριστον αποκλεισμούς δρόμων. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή, οι αγρότες της Χαλκιδικής απέκλεισαν για δύο ώρες την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, στο ύψος του κόμβου Πορταριάς.

Ενόψει του παναγροτικού συλλαλητηρίου που θα διοργανωθεί την Τρίτη στην Αθήνα, οι αγρότες επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να τους επιτραπεί να μπουν στην πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους. 

Πού θα υπάρξουν μπλόκα

Σήμερα, Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βγουν συμβολικά στο οδόστρωμα του άξονα Λαγκαδά-Σερρών-Προμαχώνα από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 και 20 το μεσημέρι, αποκλείοντας και τα δύο ρεύματα, ενώ από τις 7 το απόγευμα έως τις 8 το απόγευμα, αγρότες της Ημαθίας θα κατέβουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Νησελίου.

Εξάλλου οι αγρότες και σε μία συμβολική κίνηση αναμένεται να σηκώσουν την μπάρα στα διόδια Μοσχοχωρίου για την ελεύθερη διέλευση των Ι.Χ αυτοκινήτων.

Επίσης, στο τελωνείο της Νίκης, στη Φλώρινα συνεχίζεται ο συμβολικός αποκλεισμός κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις