Breaking news

Ψηφιακό πελατολόγιο: Υποχρεωτικό από 1η Ιουλίου για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου
A

Από την Τρίτη 1η Ιουλίου, οι επιχειρήσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου θα είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τις συναλλαγές τους στο ψηφιακό πελατολόγιο της ΑΑΔΕ. Στο πλαίσιο του νέου μέτρου, σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής, προβλέπεται αυτοτελές πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για κάθε όχημα.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη υποχρέωση είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΑΑΔΕ για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών διαδικασιών. Το μέτρο θα ισχύει αρχικά για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων του κλάδου του αυτοκινήτου. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, το ψηφιακό πελατολόγιο αναμένεται να επεκταθεί ως το φθινόπωρο σε πολλούς άλλους κλάδους, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις, που αφορούν για παράδειγμα γάμους και βαπτίσεις και οι τουριστικές επιχειρήσεις όπως είναι τα ξενοδοχεία. Ενώ θα ακολουθήσουν και κλάδοι όπως γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, φυσικοθεραπευτήρια και σχολές χορού.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Η υποχρέωση τήρησης Ψηφιακού Πελατολογίου εντάσσει σε πρώτη φάση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των οχημάτων, όπως:

  • Συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων,
  • Φανοποιεία,
  • Τοποθέτηση συναγερμών, ηχοσυστημάτων και άλλων οργάνων σε οχήματα,
  • Χώροι στάθμευσης,
  • Πλυντήρια αυτοκινήτων,
  • Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.

Η ΑΑΔΕ θα καθορίσει συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εμπίπτουν στη νέα αυτή υποχρέωση και θα εντάξει στην συνέχεια και άλλους κλάδους.

Ποιοι εξαιρούνται

Από το μέτρο εξαιρούνται:

  1. Οι οντότητες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
  2. Οι οντότητες που λειτουργούν με συστήματα αυτοεξυπηρέτησης εφόσον τα παραστατικά αξίας εκδίδονται άμεσα με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας.
  3. Η καταγραφή εργασιών που λαμβάνουν χώρα από συνεργεία των οντοτήτων πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων, οι οποίες απαιτούνται για να κινηθούν τα καινούργια αυτοκίνητα και να παραδοθούν καθ’ όλα έτοιμα στους αγοραστές (π.χ. αποκήρωση).
  4. Η εκμίσθωση θέσεων στάθμευσης σε κατόχους οχημάτων, από ιδιοκτήτες περιφραγμένων οικοπέδων, εφόσον η εκμίσθωση των θέσεων δεν συνοδεύεται από υπηρεσίες φύλαξης ή άλλες υπηρεσίες (παρκαδόρος, γραφείο, τηλέφωνο κ.λπ.), ο δε κάτοχος του οχήματος μισθώνει το χώρο με συγκεκριμένη κάθε φορά χρονική διάρκεια και διαθέτει αυτοτελή δυνατότητα εισόδου και εξόδου.
  5. Η επισκευή ή συντήρηση μερών ή εξαρτημάτων οχημάτων, εφόσον εισάγονται στην εγκατάσταση της υπόχρεης οντότητας άνευ του οχήματος που φέρει την πινακίδα κυκλοφορίας (π.χ. μηχανή οχήματος, αναμεικτήρας μεταφοράς σκυροδέματος).
  6. Η χρήση ιδιόκτητου χώρου στάθμευσης επιχειρήσεων για την φιλοξενία/εξυπηρέτηση πελατών τους, με ή χωρίς αντάλλαγμα.
  7. Η παροχή υπηρεσιών κινητού συνεργείου και επισκευής οχημάτων επί του τόπου της βλάβης ή σε άλλο υποδεικνυόμενο σημείο.

Τι ισχύει με το πρόστιμο

Με πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε όχημα που δεν καταγράφουν στο ψηφιακό πελατολόγιο κινδυνεύουν από την 1η Ιουλίου 2025 οι επαγγελματίες του κλάδου αυτοκινήτου.

Η τήρηση του ψηφιακού πελατολογίου είναι προαιρετική έως τις 30 Ιουνίου 2025. Από την 1η Ιουλίου 2025 το μέτρο γίνεται υποχρεωτικό και μαζί έρχονται και τα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Όπως ορίζεται στην απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή με την οποία περιγράφονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες για το ψηφιακό πελατολόγιο, κάθε εγγραφή ( είσοδος -έξοδος Ι.Χ με τα απαιτούμενα στοιχεία) συνιστά υποβολή πληροφοριακής δήλωσης.

Κάθε εκπρόθεσμη εγγραφή θεωρείται ως εκπρόθεσμη υποβολή πληροφοριακής δήλωσης, κάθε ελλιπής εγγραφή ως ελλιπής υποβολή πληροφοριακής δήλωσης και κάθε μη εγγραφή ως παράλειψη υποβολής πληροφοριακής δήλωσης. Οι παραβάσεις επισύρουν τις κυρώσεις των διατάξεων της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 5104/2024 «ΚΦΔ» , δηλαδή 100 ευρώ για κάθε παράβαση.

Αντιδράσεις από φορείς της αγοράς

Παρά την επιβολή του μέτρου, υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις από φορείς της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου.

Σύμφωνα με την ΚΕΕΕ, το μέτρο όχι μόνο δεν διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή τους μετάβαση, αλλά δημιουργεί επιπλέον δυσχέρειες και καθυστερήσεις στη λειτουργία τους. Τονίζουν ότι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δεν επικοινωνεί με τα ήδη υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης των επιχειρήσεων, κάτι που δυσχεραίνει την ενσωμάτωση του νέου συστήματος.

Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει ότι δεν δόθηκε επαρκής χρόνος προσαρμογής στις επιχειρήσεις. Οι τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος και οι τρόποι λειτουργίας του έχουν δημιουργήσει προβλήματα, τα οποία, σύμφωνα με την ένωση, δεν έχουν επιλυθεί σε ικανοποιητικό βαθμό για την ομαλή έναρξη της εφαρμογής του μέτρου.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην υλοποίηση των προδιαγραφών και στην ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις