Breaking news

σούπερ μάρκετ
A

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίας και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο ERTnews Radio 105,8, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο 2% εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο.

Όπως τόνισε, πρόκειται για μια νέα περίοδο χαμηλότερων ανατιμήσεων, μακριά από τα διψήφια ποσοστά που είχαν φτάσει έως και 13%-15% τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Παρά τη σταθεροποίηση, επισήμανε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν πιέσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, με κυριότερο παράδειγμα το μοσχαρίσιο κρέας.

Γιατί ακριβαίνει το μοσχαρίσιο κρέας

Ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήγησε ότι η αύξηση των τιμών στο μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί διεθνές φαινόμενο. Οι βασικότεροι λόγοι είναι:

  • η μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο,

  • το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εκτροφής βοοειδών και οι περιορισμοί που αυτό επιβάλλει,

  • τα αυξημένα κόστη εκτροφής,

  • η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση σε όλη την Ευρώπη.

Ως αποτέλεσμα, πολλές μεγάλες παραγωγικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δυσκολίες.

Σύγκριση τιμών με την ευρωπαϊκή αγορά

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι οι τιμές στην Ελλάδα ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις. Παρέθεσε μάλιστα δεδομένα από έρευνα του ΙΕΛΚΑ, σύμφωνα με τα οποία στη Γαλλία – τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα μοσχαρίσιου κρέατος στην ΕΕ – η τιμή έχει φτάσει τα 22-23 ευρώ το κιλό.

Όπως πρόσθεσε, η ελληνική αγορά πλέον αναζητά νέες πηγές προμήθειας εκτός των παραδοσιακών χωρών, γεγονός που ενδέχεται σταδιακά να οδηγήσει σε σταθεροποίηση ή και υποχώρηση των τιμών. Ωστόσο, η προσαρμογή απαιτεί χρόνο.

Προβλέψεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σε ερώτηση για το πού θα κινηθούν οι τιμές ενόψει των Χριστουγέννων, ο κ. Αναγνωστόπουλος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες εκτιμήσεις, τονίζοντας ότι «οι προβλέψεις ευνοούν την αισχροκέρδεια». Όπως υπογράμμισε:

  • η ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές παραμένει,

  • ορισμένες κατηγορίες προϊόντων παρουσιάζουν αυξημένο κόστος λόγω μειωμένης παραγωγής και αυξημένης ζήτησης (π.χ. καφές, κακάο),

  • ωστόσο άλλες κατηγορίες δείχνουν σταθεροποίηση ή και μείωση τιμών.

Ποιες κατηγορίες δείχνουν υποχώρηση τιμών

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι αρκετά βασικά προϊόντα καταγράφουν πτωτικές τάσεις τους τελευταίους 18 μήνες, όπως:

  • καθαριστικά προϊόντα,

  • είδη προσωπικής υγιεινής,

  • ζυμαρικά,

  • άλευρα και δημητριακά.

Στον αντίποδα, το ελαιόλαδο συνεχίζει να κινείται ανοδικά λόγω των διεθνών συνθηκών παραγωγής.

Οι τιμές στο κρέας και η προσπάθεια συγκράτησης του κόστους

Διευκρίνισε ότι τα προϊόντα κρέατος αναμένεται να παραμείνουν αυξημένα, αφού δεν μπορεί να ανατραπεί εύκολα η διεθνής εικόνα. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την ελπίδα πως οι λιανέμποροι και οι παραγωγοί θα προχωρήσουν σε κινήσεις στήριξης των καταναλωτών, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθύμισε ότι παρά τις εκτιμήσεις για μεγάλες ανατιμήσεις, σε προηγούμενες εορταστικές περιόδους οι τιμές στο γιορτινό τραπέζι έμειναν σχεδόν σταθερές.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, όμως οι διεθνείς πιέσεις – κυρίως στην αγορά κρέατος – επιβαρύνουν το κόστος για τα νοικοκυριά. Η ελληνική αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί και να αναζητήσει νέες πηγές προμήθειας, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών, ενώ η τελική εικόνα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα διαμορφωθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις