Την αναστολή των προστίμων για όσους δεν έχουν προβεί στην απαραίτητη πιστοποίηση ανελκυστήρων έως τις 30 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης στην δημόσια τηλεόραση, τονίζοντας πως η απαίτηση αυτή παραμένει στο «τραπέζι». Η πλατφόρμα απογραφής ανελκυστήρων ανοίγει τον Ιούλιο και θα παραμείνει ανοικτή έως το τέλος του Νοεμβρίου.
Μέχρι τώρα η διαδικασία απογραφής ήταν μία «κατακερματισμένη διαδικασία στους Δήμους, με διαφορετικά συστήματα και καθεστώς που δεν δούλευε κι επομένως δεν θα μπορούσε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου και να επιβληθούν πρόστιμα σε αυτή την βάση», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Να σημειώσουμε εδώ πως η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολές τις προς την κυβέρνηση πως η προθεσμία της πιστοποίησης ήταν μη ρεαλιστική κι πως το κράτος στερείται των βασικών εργαλείων και μηχανισμών για να εφαρμόσει τον νόμο που έχει θεσπίσει.
«Για να είναι ασφαλές ασανσέρ πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση της ποιότητάς του. Αυτό το κάνουν συγκεκριμένες εταιρείες που είναι διαπιστευμένες από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Όμως αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Πήραμε λοιπόν μια απλή απόφαση, η οποία για να υλοποιηθεί θα χρειαστεί τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Ανοίγουμε μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου την ψηφιακή πλατφόρμα με προθεσμία υποβολής ως τις 30 Νοεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι δυνατόν 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση να μην υπάρχει αρχείο απογραφής, δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας αλλά ασφαλείας των πολιτών, είπε ο υπουργός.
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου οι λεπτομέρειες θα έχουν καθοριστεί στη Βουλή
Οι σχετικές ρυθμίσεις θα ψηφιστούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στο Κοινοβούλιο σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο είναι εξαιρετικά συναφές γιατί αφορά την πολιτική ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο.
«Είναι η πρώτη φορά που νομοθετείται κάτι τέτοιο και ο στόχος μας είναι το made in Greece για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η ελληνική οικονομία, να είναι σήμα κατατεθέν ποιότητας, ασφάλειας και αξιοπιστίας, γιατί αυτό ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών μας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και ασφαλώς ενισχύει και το αίσθημα ασφαλείας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Στην πλατφόρμα καλούνται τόσο διαχειριστές πολυκατοικιών και ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και οι υπεύθυνοι για τα δημόσια κτίρια. «Δεν φαντάζομαι ότι θα πει ο κύριος Ανδρουλάκης ότι του παίρνει κανείς την ιδέα. Αν έχουμε την ίδια γνώμη προφανώς θα δούμε τι θα μας πει στη Βουλή», ανέφερε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι κακό να συγκλίνουν αντιλήψεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης».
Επεσήμανε επίσης ότι το ζήτημα είναι και «υποχρέωση» της Ελλάδας για το έκτο αίτημα πληρωμής του Ταμείου Ανάκαμψης.