Breaking news

ΑΑΔΕ
A
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Από αύριο, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026, τίθεται σε λειτουργία η νέα έκδοση myDATA 2.0.2, με την ΑΑΔΕ να προχωρά σε αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διακίνηση αγαθών. Η νέα έκδοση προσφέρει νέες δυνατότητες για την έκδοση, την παραλαβή, τη μεταφορά, την παράδοση, την επιστροφή και την ακύρωση παραστατικών, ενώ ενισχύεται και η διασύνδεση του myDATA με συστήματα ERP και παρόχων.

Οι αλλαγές αποσκοπούν στο να μπορούν επιχειρήσεις, μεταφορείς και λήπτες να έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα της πορείας κάθε διακίνησης και να διεκπεραιώνουν ψηφιακά περισσότερες διαδικασίες. Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι αυτοματοποιημένοι έλεγχοι και η σύνδεση των ενεργειών με τα εμπλεκόμενα μέρη. Παράλληλα, αναβαθμίσεις προβλέπονται και για το timologio και το myDATAapp.

Στην ψηφιακή διακίνηση προστίθενται οι τύποι παραστατικών 1.4, 3.1, 3.2 και 11.5, ενώ επικαιροποιούνται ο κύκλος ζωής και οι καταστάσεις των παραστατικών διακίνησης. Για την ποσοτική παραλαβή προβλέπεται σύνδεση των παραστατικών 10.1 και 10.2, δυνατότητα ακύρωσής τους μέσω ERP, καθώς και η νέα μέθοδος CancelReceivingNote για τους παρόχους.

Αλλαγές και στη μεταφορά και παράδοση αγαθών

Αλλαγές προβλέπονται επίσης στη μεταφορά και την παράδοση των αγαθών. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα δήλωσης συσκευασιών μέσω RegisterTransfer, υποστηρίζεται η μερική παράδοση από τον μεταφορέα και προστίθενται επιπλέον έλεγχοι κατά την επιβεβαίωση της παράδοσης. Επιπλέον, προστίθεται η δυνατότητα κλήσης της GetDeliveryNoteStatus μέσω QR URL, καθώς και η νέα μέθοδος ConfirmDeliveryReturn για την ολοκλήρωση της διακίνησης στις προβλεπόμενες περιπτώσεις.

Στο timologio προστίθενται νέοι έλεγχοι σχετικά με τους σκοπούς διακίνησης και εμφανίζεται το Delivery Status, ενώ ο λήπτης αποκτά τη δυνατότητα απόρριψης παραστατικού. Παράλληλα, προστίθενται φίλτρο και ειδική σήμανση για τα «Απορριφθέντα». Στο myDATAapp θα εμφανίζεται η ένδειξη «υπό ζύγιση» στα δελτία διακίνησης, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα έναρξης διακίνησης χωρίς μεταφορικό μέσο.

Η νέα έκδοση θα ενεργοποιηθεί μετά την προγραμματισμένη αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, από τις 07:00 έως τις 09:00. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου δίωρου, οι εφαρμογές της ΑΑΔΕ που επηρεάζονται από την αναβάθμιση δεν θα είναι διαθέσιμες.

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Δημοφιλείς Ειδήσεις