Breaking news

diet-pass-dietologos-diet-diaita-diaitologos.jpg
A

Βρισκόμαστε «μια ανάσα» πριν την έναρξη του νέου προγράμματος των δωρεάν υπηρεσιών από ειδικούς διαιτολόγους και διατροφολόγους, που ονομάζεται «Diet Pass».  

Σκοπός του προγράμματος αποτελεί η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής κατάστασης πολιτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ένα νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας με στόχο, τόσο τη μείωση της παχυσαρκίας, αλλά και της υπερβαρότητας.

Για την ώρα δεν είναι γνωστό, εάν το πρόγραμμα χορήγησης δωρεάν διατροφολογικής μέριμνας θα ακολουθήσει τη γραμμή Μητσοτάκη, αναφορικά με τη δημιουργία δωρεάν πάσων σε πολίτες.

Ωστόσο οι δωρεάν υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, έχει γνωστοποιηθεί πως θα έχουν σκοπό την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα δίνουν, τόσο πρόσβαση σε διαιτολόγους, αλλά και φαρμακοθεραπεία χωρίς οικονομικό κόστος.

Το νέο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της δωρεάν καθοδήγησης από διαιτολόγους πρόκειται να περιλαμβάνει δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, επιδιώκοντας να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται στην εμφάνιση παχυσαρκίας, αλλά και να καταπολεμήσει τις συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να:

  • Έχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως, 
  • Να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση
  • Να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Οι στόχοι του προγράμματος

Το νέο πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, θα έχει ως στόχο την αναζήτηση ενός συνόλου γιατρών τόσο από το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Για το συγκεκριμένο σκοπό δρομολογείται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνεται στους γιατρούς σχετικά με το πως να προσεγγίζουν ασθενείς όταν θίγουν το ευαίσθητο θέμα, πως θα αξιολογούν τον κίνδυνο, αλλά και η σχετική καθοδήγηση των ανθρώπων προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητα τους.

Το δωρεάν πρόγραμμα διαιτολόγων και διατροφολόγων, πρόκειται να ακολουθήσει το μοντέλο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», κατά το οποίο θα δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα με συμβεβλημένους διαιτολόγους και τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό, να ορίζει σχετικό ραντεβού εκδίδοντας παραπεμπτικό.

Το κόστος θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ παράλληλα το ίδιο σχέδιο θα προβλέπει και την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν φαρμακοθεραπεία, κατά την οποία θα ισχυούν αυστηρά κριτήρια, ανάλογα με το δείκτη σώματος που ορίζει τη νοσογόνο παχυσαρκία και συνδέεται με σοβαρά νοσήματα.

Η πρόληψη της παχυσαρκίας

Κάθε χρόνο η νοσοκομειακή δαπάνη του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (και των συνδεόμενων με αυτή νοσημάτων) υπερβαίνει τα 650 εκατομμύρια ευρώ.

Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη της παχυσαρκίας με μέτρα τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας, περίπου έξι ευρώ επιστρέφουν στην κοινωνία σε όρους οικονομικού οφέλους.

Η συνολική οικονομική επιβάρυνση από την παχυσαρκία στη χώρα μας ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 2,4% του ΑΕΠ ετησίως.

Στη χώρα μας μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού έχει κανονικό βάρος, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2020 η παιδική παχυσαρκία στα κορίτσια έφτασε το 12% το 2020, και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 18% του πληθυσμού το 2035. Αντίστοιχα στα αγόρια άγγιξε ποσοστό του 19% το 2020 και εκτιμάται ότι θα φτάσει το ποσοστό του 27% το 2035.

Πότε θα ξεκινήσει

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο του τρέχοντος έτους και έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υγείας και προέρχονται από Ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Ακόμη στη δράση συμπεριλαμβάνεται ειδικό, πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 60 ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (με ειδική στόχευση στην ΠΦΥ) και επιδιώκει να τους εξοπλίσει με γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερα υπηρεσίες για την αλλαγή συμπεριφορών υγείας και να μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς σε ένα νέο πλαίσιο, λειτουργώντας ως σύμβουλοι και ενδυναμώνοντας τα άτομα, προκειμένου η σωστή επιλογή, να γίνεται εύκολη επιλογή. Παράλληλα, θα συνεργάζονται με τους Διατροφολόγους, και θα παρακολουθούν την πρόοδο του ασθενούς σε μακροχρόνια βάση.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις