CLOSE

Breaking news

Στο «τραπέζι» η επιταγή ακρίβειας το Πάσχα - Οι δικαιούχοι
A

«Ανοικτό» ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα, ανάλογο με εκείνο που δόθηκε τα Χριστούγεννα, σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, άφησε ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Με την ακρίβεια να επιμένει και να πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, στο κυβερνητικό τραπέζι βρίσκεται η χορήγηση μιας νέας έκτακτης ενίσχυσης στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το Πάσχα, ενώ νωρίτερα στις 22 Μαρτίου η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα βρεθεί πάνω από τα 800 ευρώ και θα ισχύει από την 1η Απριλίου.

Με βασικό γνώμονα ότι δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, ο υπουργός υποστήριξε ότι κάθε υπερβάλλον ποσό από τον προϋπολογισμό θα επιστρέφεται στην κοινωνία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία έκτακτη παροχή (επιταγή ακρίβειας), εφόσον η δημοσιονομική εικόνα το επιτρέπει.

«Στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, έχουμε ανακοινώσει ήδη πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκ. ευρώ. Όλο αυτό είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας. Νοιαζόμαστε να μην φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει. Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης

Σε κάθε περίπτωση, για οποιοδήποτε έκτακτο επίδομα αποφασιστεί να δοθεί, δεν αρκεί να υπάρχει μόνο ταμειακό απόθεμα. Πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει και δημοσιονομικό περιθώριο έναντι του στόχου που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση όμως έχει φροντίσει και για αυτό, καθώς διαμορφώνει τους αναγκαίους όρους και στο δημοσιονομικό πεδίο, για να πετύχει την αξιοποίηση των πόρων αυτών, πέραν όσων έχει εξαγγείλει ήδη στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβερνήσεως για φέτος και την επόμενη τετραετία ο πρωθυπουργός.

Εάν η εικόνα που θα προκύψει από την πορεία των φορολογικών εσόδων του πρώτου διμήνου του 2024 και η τελική πρόβλεψη του ΑΕΠ του 2023 είναι υψηλότερη από τον στόχο τότε θα εξεταστεί μία έκτακτη παροχή ανάλογη με αυτή που δόθηκε τα Χριστούγεννα ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκ. πολίτες οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες - δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι προϋποθέσεις για να το λάβετε

Δύο είναι οι κρίσιμες προϋποθέσεις που θα «ζυγίσουν» στη λήψη της τελικής απόφασης για την παροχή προς τους ευάλωτους:

  • Η πορεία των φορολογικών εσόδων έως και τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία για την είσπραξη σημαντικών φορολογικών εσόδων, τα οποία θα εγγραφούν ως έσοδα στο 2023. Σημειώνεται ότι ήταν εκρηκτική η αύξηση των φορολογικών εσόδων του 2023, καθώς κατέγραψαν καθαρή υπέρβαση 337 εκατ. ευρώ έναντι του ήδη πολύ υψηλού στόχου του προϋπολογισμού.
  • Η ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2023 που θα δημοσιοποιηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 7 Μαρτίου και θα οριστικοποιήσει τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Από τα αποτελέσματα θα είναι πλέον ξεκάθαρο το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων του προηγούμενου χρόνου ενώ τυχόν υπέρβαση των στόχων για την περυσινή χρονιά και ειδικότερα του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του 1,1% του ΑΕΠ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού και κατά συνέπεια για την υλοποίηση των μέτρων υπέρ των ευάλωτων, λόγω του θετικού εκ μεταφοράς αποτελέσματος (carry over) για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις