Breaking news

Ώρα πληρωμών για 17 προνοιακά επιδόματα
A

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πληρωμή των 17 επιδομάτων που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων είναι προγραμματισμένη, όπως συνηθίζεται, την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα και συγκεκριμένα, για τον μήνα Φεβρουάριο, την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2024.

Όπως όμως συμβαίνει κάθε μήνα, οι πληρωμές για στις περισσότερες συστημικές τράπεζες θα ξεκινήσουν μία μέρα πριν, δηλαδή την Τετάρτη 27 Ιουνίου. Συνεπώς από τις 5 το απόγευμα και μετά τα χρήματα των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ.

Τα 17 επιδόματα

Αναλυτικά τα 17 επιδόματα που θα που πληρώνει ο Οργανισμός:

 1. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ)
 2. Επίδομα Στέγασης / ενοικίου
 3. Επίδομα Γέννησης
 4. Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής
 5. Επίδομα Ομογενών
 6. Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, ν. 1296/1982
 7. Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων
 8. Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας
 9. Αναπηρικά και διατροφής
 10. Έξοδα Κηδείας
 11. Κόκκινα Δάνεια
 12. Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές
 13. Πρόγραμμα Γέφυρα
 14. Επίδομα Αναδοχής
 15. Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες
 16. Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού.
 17. Επίδομα Ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

Πώς θα κάνετε αίτηση για το επίδομα παιδιού 

Ανοιχτή είναι από την Παρασκευή 31 Μαΐου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού που χορηγεί κάθε δύο μήνες ο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Οι γονείς - κηδεμόνες υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet. Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά κάθε χρόνο και όσοι έχουν κάνει αίτηση για το 2024 δεν χρειάζεται να κάνουν ξανά. 

Το επίδομα παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Το επίδομα παιδιού Α21 πληρώνεται κάθε δύο μήνες από τον ΟΠΕΚΑ. Η δεύτερη δόση, η οποία πληρώθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και θα πιστωθεί σε 604.293 δικαιούχους. Η τρίτη δίμηνη δόση αναμένεται να πιστωθεί από τους δικαιούχους την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 και θα αφορά τους Μάιο και Ιούνιο

Βήμα - βήμα η αίτηση

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Η αίτηση υποβάλλεται κάθε χρόνο ηλεκτρονικά από τον υπόχρεο ή τον /την σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος .Μπορείτε να μπείτε στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ με τα διαπιστευτήρια TaxisNet. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Ποιοι γονείς κινδυνεύουν να το χάσουν

Το επίδομα παιδιού Α21 κινδυνεύουν να χάσουν όσοι γονείς και κηδεμόνες έχουν σημαντικές αλλαγές στη φετινή φορολογική τους δήλωση, καθώς αυτή τη στιγμή χορηγείται σε όσους έχουν κάνει αίτηση, βάσει της περσινής φορολογικής δήλωσης που περιέχει τα εισοδήματα του 2022.

Ωστόσο, μετά την υποβολή της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023. Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι: η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση – από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο – καθώς και η επάρκεια φοίτησης.

Όσοι έχουν αυξήσεις στα εισοδήματα τους κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα και μάλιστα μπορεί ο Οργανισμός να τους ζητήσεις να επιστρέψουν και τις δύο δόσεις που έλαβαν τον χειμώνα. Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν και κάποιοι «τυχεροί» που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται και πλέον πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το επίδομα παιδιού. 

Να σημειωθεί ότι μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα πριν από κάθε πληρωμή, με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις