Breaking news

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πώς θα αποφύγετε το φόρο-πέναλτι του 22%
A

Αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου βρίσκονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα καταφέρουν μέχρι και την τελευταία ημέρα του 2023 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Το πρώτο βήμα, για κάθε φορολογούμενο ή φορολογούμενη είναι να ελέγξει το εάν οι δαπάνες που έχει κάνει μέσα από ηλεκτρονικά κανάλια πληρωμών (e – banking και κάρτες), καλύπτει το 30% του εκτιμώμενου για φέτος εισοδήματος. Έτσι, θα δει, εάν χρειάζεται και πόσο, στο τέλος της χρονιάς, να «φουλάρει» μηχανές, με ηλεκτρονικές δαπάνες, ώστε να αποφύγει το φόρο-πέναλτι 22% επί του ποσού που δεν καλύπτεται από e – αποδείξεις.

Η φορο-καμπάνα χτυπάει περισσότερο για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι το 2024 θα φορολογηθούν με βάση το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Εκτός από τον αυξημένο φόρο εισοδήματος που θα πληρώσουν το επόμενο έτος, όσοι δηλώσουν εισοδήματα χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 22%, εάν δεν έχουν συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις που να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος τους.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, με βάση το ισχύον καθεστώς ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 να έχει δαπανήσει για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 6.000 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεων είναι 5.000 ευρώ τότε για τη διαφορά των 1.000 ευρώ θα χρεωθεί με έξτρα φόρο 22% δηλαδή 220 ευρώ.

Οι εξαιρέσεις

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, όσοι  κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους που δεν είναι τουριστικοί προορισμοί άλλα και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για το εάν θα κάλυψαν ή όχι  μέχρι το τέλος του έτους το 30% του φετινού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις, καθώς απαλλάσσονται πλήρως από το μέτρο.

Πιο συγκεκριμένα από το μέτρο της πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με e-αποδείξεις απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

  1. Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.
  2.  Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  3. Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  4. Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  5. Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
  6. Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  7. Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  8. Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  9. Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  10. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι  μηνών).
  11. Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
  12. Οι φυλακισμένοι.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις