CLOSE

Breaking news

daneia spiti
A

Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων του προγράμματος «Σπίτι μου» για άτομα ηλικίας 25-39 ετών που επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία. 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει η πρόσκληση προς τις τράπεζες προκειμένου να υπογράφουν οι προγραμματικές συμφωνίες.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις του προγράμματος αναμένεται να ανοίξουν εντός του Μαρτίου, τα οποία έχουν σκοπό να δώσουν «ανάσα» σε χιλιάδες ωφελούμενους.

Ειδικότερα, τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής πέρασαν ήδη στο στάδιο υλοποίησης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από την ψήφιση του νόμου 5006/2022 «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 239 Α΄/22.12.2022).

Στόχος των εν λόγω προγραμμάτων είναι τόσο η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους, με έμφαση στους νέους, τα νέα ζευγάρια και τις ευάλωτες ομάδες πολιτών, ενώ συγχρόνως αυξάνεται η στεγαστική πολιτική, η απασχόληση και οικονομική δραστηριότητα, ενώ θα αξιοποιηθεί η δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Ακολουθήστε το Proson και στο Twitter για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα του εργασιακού τομέα!

Η ΚΥΑ αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι μετά από απόφαση της ΔΥΠΑ υποβάλλουν αίτηση η οποία κρίνεται και επιλέγεται από το πιστωτικό ίδρυμα.

Στην αίτηση υποβάλλονται και συγκεκριμένα δικαιολογητικά όπως αποδεικτικό ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης και φορολογική δήλωση. Στην συνέχεια, οι τράπεζες ελέγχουν τις προϋποθέσεις και αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα αυτού που έχει υποβάλει την αίτηση.

Το πιστωτικό ίδρυμα μέσα σε 2 μήνες δίνει την προέγκριση δανείου και ο ενδιαφερόμενος επίσης μέσα σε 2 μήνες καλείται να ενημερώσει την τράπεζα για το ποσό του δανείου, την τιμή του ακινήτου και τα απαραίτητα έγγραφα. Στην περίπτωση που η ημερομηνία παρέλθει τότε η προέγκριση της τράπεζας δεν ισχύει.
Η ΚΥΑ ορίζει τη διαδικασία που θα ισχύσει σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσεων.

Συγκεκριμένα θα ορίζεται ότι σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης δανείου πάνω από 30 ημέρες τότε η τράπεζα χαρακτηρίζει τον δανειολήπτη μη συνεργάσιμο εφόσον δεν καταβάλει τη δόση και μετά από 90 ημέρες συνεχούς υπερημερίας καταγγέλλει τη σύμβαση.

Οι ενδιαφερόμενοι μετά από απόφαση της ΔΥΠΑ υποβάλλουν αίτηση η οποία κρίνεται και επιλέγεται από το πιστωτικό ίδρυμα. Στην αίτηση υποβάλλονται και συγκεκριμένα δικαιολογητικά όπως αποδεικτικό ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης και φορολογική δήλωση.

Οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων), ενώ εκτιμάται ότι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.

Αναφορικά με το πρόγραμμα Κάλυψη το οποίο, υπενθυμίζεται, βασίζεται κατ’ αρχήν στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα (το οποίο έχει ολοκληρωθεί), οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Καταγράφεται η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα και καταχωρούνται τα στοιχεία όσων ανταποκρίνονται θετικά.
  • Έχει ξεκινήσει μια πρώτη συνεννόηση με τους Δήμους και τους φορείς που λειτούργησαν ως εταίροι στο πρόγραμμα Εστία προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία στο νέο πρόγραμμα. Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί και επίσημη συνάντηση.
  • Έως το τέλος Ιανουαρίου θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος.
  • Το Φεβρουάριο θα αναπτυχθεί η ψηφιακή πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες και τους δυνητικούς ωφελούμενους, προκειμένου οι πρώτοι να δηλώσουν επίσημα τη διαθεσιμότητα του ακινήτου τους και οι δεύτεροι να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής.
  • Η παράδοση των κατοικιών στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις