CLOSE

Breaking news

Δάνειο
A

Τα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», το οποίο χορηγεί ευνοϊκά δάνεια σε νέους, έδωσε σήμερα η ΔΥΠΑ στο φως της δημοσιότητας. 

Υπενθυμίζουμε ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο διάστημα από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 19 Ιουλίου, υποβλήθηκαν συνολικά 38.558 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 30.756, δηλαδή 8 στις 10 (80%).

Από τις 30.756 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 21.132, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Από τις 21.132 προεγκρίσεις έχουν εγκριθεί μόνο 4.644 δάνεια, δηλαδή λίγο περισσότερο από 1 στις 5 (22%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 104.900 € περίπου.

Δεν υπάρχουν φθηνά σπίτια

Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τους παραπάνω αριθμούς, μεγάλο είναι το ζήτημα που προκύπτει από την έλλειψη ακινήτων, η οποία, πως αναφέρουν τράπεζες και μεσίτες, έχει προκύψει μετά από μία μακρά περίοδο ανύπαρκτης οικοδομικής δραστηριότητας, λόγω της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με μεσίτες της Αττικής, τα διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση, υπολογίζονται γύρω στα 65.000. Από αυτά, το πολύ 15.000 πληρούν τα κριτήρια για το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Από την πλευρά τους, οι τράπεζες επιβεβαιώνουν το πρόβλημα της απαραίτητης προσφοράς κατάλληλων κατοικιών με τις αιτήσεις να στοιβάζουν στα καταστήματα, όπως αναφέρεται στα «Νέα».

Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι, βάσει του προγράμματος, το δάνειο προεγκρίνεται, χωρίς κόστος για τον δανειολήπτη και, στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος έχει δύο μήνες για να βρει ακίνητο και να γίνει η εκταμίευση του δανείου. Η εμπειρία από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του προγράμματος δείχνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δυσκολεύονται να βρουν διαθέσιμα ακίνητα έως 150 τ.μ., με αξία έως 200.000 ευρώ που ταυτόχρονα να καλύπτουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. Επίσης, βάσει του προγράμματος, τα ακίνητα πρέπει να είναι ηλικίας άνω των 15 ετών. Ετσι, εντοπίζονται κατοικίες είτε πάρα πολύ παλαιές, π.χ. 60 ετών που απαιτούν επιπλέον έξοδα για ανακαίνιση και ανακατασκευή είτε πολύ μικρά ή σε περιοχές που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με την ηλικία των ακινήτων είναι ότι οι παλαιές κατοικίες έχουν συνήθως πολεοδομικές και άλλες εκκερεμότητες, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πάνω από έξι μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Σε αυτό το διάστημα, η τράπεζα θα πρέπει να προεγκρίνει το δάνειο τρεις φορές. Όμως, την ίδια στιγμή, υπάρχουν και αυτοί που αγοράζουν ακίνητα χωρίς στεγαστικό δάνειο ή χωρίς το πρόγραμμα Στέγη, οι οποίοι δεν έχουν τους χρονικούς περιορισμούς ή έχουν άμεσα διαθέσιμα χρήματα. Όπως σημειώνουν οι τράπεζες, σχεδόν το 80% των αγοραπωλησιών ακινήτων πραγματοποιείται χωρίς στεγαστικό δάνειο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη ζήτηση και την πίεση του χρόνου για εύρεση ακινήτου εντός δύο μηνών μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», ωθεί υψηλότερα τις τιμές ακόμα και στα παλαιά ακίνητα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις