Breaking news

Μιχαηλίδου: «Βλέπει» μόνο 30.000 κενά στα σχολεία, θα τα καλύψουν με αναπληρωτές
A

Καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA βρέθηκε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου, όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη νέα σχολική χρονιά, τα κενά αλλά και τις προσλήψεις στην Παιδεία. 

Ξεκινώντας με μία αναφορά στα ενεργά πύρινα μέτωπα της χώρας, τα οποία, όπως φαίνεται, «δοκιμάζουν» τον κρατικό μηχανισμό, η κ. Μιχαηλίδου συνέχισε αναφέροντας πως μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες των γονιών και των μαθητών είναι πάντα εάν θα υπάρχουν βιβλία και καθηγητές σε όλα τα σχολεία. «Τα βιβλία είναι ήδη εκεί, από τον Ιούλιο στα Δημοτικά, από τον Αύγουστο στα Λύκεια και στα Γυμνάσια», επεσήμανε.

Αναφορικά με το ζήτημα των προσλήψεων αλλά και των κενών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σχολεία όλης της επικράτειας, τόνισε πως:

«Την προηγούμενη εβδομάδα ορκίστηκαν 3.700 εκπαιδευτικοί, έγιναν νέοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και ανέλαβαν το πόστο τους. Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν 28.500 νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Τα κενά που έχουν εντοπιστεί σήμερα είναι γύρω στις 30.000 αλλά μέχρι την Παρασκευή 25/8 θα δηλώσουν οι αναπληρωτές τις προτιμήσεις τους έτσι ώστε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά χωρίς κενά. Μετά θα γίνει η κατανομή βάσει των αιτήσεων αυτών και θα καλυφθούν τα κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές καθηγητές».

Παρόλα αυτά, η υφυπουργός δεν εξήγησε όμως πως «έβγαλε» αυτό τον αριθμό κενών, όταν οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον 45.000 κενά, ενώ το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά στη Γενική Αγωγή και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση 47.167 προσλήψεις (39.105 εκπαιδευτικοί και 8.062 μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ) αναπληρωτών.

Τι έγινε από πέρυσι και, κατά την κ. Μιχαηλίδου, μειώθηκαν τόσο πολύ τα εντοπισμένα κενά;

Η προσχολική αγωγή

Η υφυπουργός Παιδείας – Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναφέρθηκε στη νέα μεταρρύθμιση που αφορά τη μεταφορά της προσχολικής αγωγής στο υπουργείο Παιδείας καθώς βρισκόταν ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους και στο υπουργείο Εργασίας, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε που δεν έχει ενιαίο πλαίσιο στην προσχολική αγωγή.

«Η προσχολική αγωγή ήταν χωρισμένη στο υπουργείο Εσωτερικών και στους δήμους για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς και οι ιδιωτικοί ήταν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το σημερινό υπουργείο Οικογένειας. Αυτή η πολυδιάσπαση σήμαινε πως δεν υπήρχε ένα κοινό πρόγραμμα. Πριν τα Χριστούγεννα θα περάσουν όλοι οι σταθμοί στο υπουργείο Παιδείας για να υπάρχει ένας φορέας που μπορεί να γνωμοδοτήσει για το βέλτιστο εκπαιδευτικό συμφέρον του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε από πολύ νωρίς εάν ένα παιδί για παράδειγμα ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ή αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες».

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Όπως τόνισε, η κ. Μιχαηλίδου μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο αποτελούν τα βρέφη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 856.000 βρέφη ενώ οι θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς είναι μόλις 25.000.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε από το ότι δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση γιατί στην ελληνική οικογένεια χρόνια πριν το παιδί έμενε με τον παππού και τη γιαγιά όταν δούλευαν οι γονείς. Δημιουργήθηκε η ζήτηση αλλά δεν υπήρξε η προσφορά θέσεων. Οπότε βάζουμε ένα πρόγραμμα όπου τις 25.000 θέσεις τις κάνει 70.000. Είναι πρόγραμμα που τρέχουμε με το Τεχνικό Επιμελητήριο και χρηματοδοτεί με 200 εκ. την κατασκευή νέων θέσεων σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να τριπλασιάσουμε τις θέσεις».

Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υποστήριξε πως: «Δίνουμε στρατηγική προτεραιότητα στη δημόσια Παιδεία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο γι’ αυτό έχουμε επενδύσεις πάνω από 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουμε και τη δημιουργία μέσω ΣΔΙΤ, πάνω από 8.500 θέσεων εστιών».  Και συνέχισε: «Δίνουμε προτεραιότητα στη δημόσια παιδεία, όμως δεν κλείνουμε τα μάτια. Έχουμε ανάγκη στη χώρα μας για καλά μη δημόσια πανεπιστήμια».

Για τις φωτιές

Η κ.Μιχαηλίδου είχε ξεκινήσει τη συζήτηση αναφερόμενη στις πυρκαγιές και είπε τα εξής:

«Είναι πολλά τα μέτωπα  και με δύσκολες καιρικές συνθήκες, όλες οι δυνάμεις βρίσκονται εκεί ώστε να  βοηθήσουν στην κατάσβεση. Εκεί βρίσκεται και ο στρατός για αν μην χάσουμε κάποια ζωή. Θέλουμε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, και το 112 ενημερώνει τον κόσμο ώστε αν απομακρυνθεί. Δυστυχώς είχαμε απώλειες. Τα πλάνα που βλέπουμε από το νοσοκομείο δείχνουν το αποτέλεσμα της πολύ οργανωμένης προσπάθειας από πλευράς κυβέρνησης, έτσι ώστε να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπως φαίνεται, να μην απειλείται άμεσα όμως, ήταν καθήκον μας να εκκενωθεί».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις