Breaking news

Πιερρακάκης - Μητσοτάκης
A

Αρχίζει σήμερα στις 10:00 το πρωί στην ολομέλεια της Βουλής, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τόσο από φοιτητές όσο και από πανεπιστημιακούς, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Την Παρασκευή, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και ταυτόχρονα ημέρα της Γυναίκας, αναμένεται η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει περάσει ήδη από την επιτροπή Μορφωτικών της Βουλής, που στην επί της αρχής ψηφοφορία, η ΝΔ ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και η ΚΟ Νίκη ψήφισαν «κατά», ενώ η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους. Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» και περιλαμβάνει συνολικά 205 άρθρα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, όπως καταγγέλλουν πανεπιστημιακοί, το «το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι χειρότερο από αυτό που αναρτήθηκε για διαβούλευση». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή, προσπάθησε να περάσει «υπογείως» και αθέατα σκόπιμες αλλαγές, αφού το νομοσχέδιο που κατατέθηκε περιέχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με αυτό που αναρτήθηκε στη διαβούλευση. 

Πιο συγκεκριμένα, στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο αναφερόταν ρητά ότι «απαγορεύεται στο παράρτημα να διανέμει μέρος των εσόδων του σε οποιοδήποτε πρόσωπο, περιλαμβανομένων των ιδρυτών του». Η φράση αυτή έχει απαλειφθεί από το κατατεθέν νομοσχέδιο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, εάν ένα ξένο πανεπιστήμιο ιδρύσει παράρτημα με πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (όπως επιβάλλεται βάσει του νομοσχεδίου), τότε είναι δυνατή η διανομή εσόδων μέσω μεταφοράς κερδών στο μητρικό ίδρυμα. Πανεπιστημιακοί τονίζουν πως «είναι η πλέον ξεκάθαρα διατυπωμένη και πέρα από κάθε αμφιβολία απόδειξη ότι τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης συνιστούν κερδοσκοπικά και όχι μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις «κρυφές» αλλαγές, που πέρασαν κάτω από το τραπέζι

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, βροντοφωνάζοντας ότι: «Δεν θα περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ», καταγγέλλοντας ότι, εμπορευματοποιεί και υπονομεύει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. 

Η ΟΛΜΕ επίσης έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας από τις 8:00 έως τις 11:00 συμπληρωματικά στην στάση εργασίας (από τις 11:00 έως τη λήξη ωραρίου) που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ τιμώντας την Ημέρα της Γυναίκας. Στην ανακοίνωση της καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που έχουν διοργανωθεί.

Για την Αθήνα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 12.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος για τις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας και στις 13.00 στα Προπύλαια ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση»

«Καταπέλτης» για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ήταν και το σχόλιο της Μαρίας Καραμανώφ, πρώην αντιπρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος.

Σε κείμενο που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση τόνισε πως το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, «διακυβεύει το μέλλον όχι απλώς του Κράτους Δικαίου αλλά της έννοιας του Δικαίου αυτής καθ’ εαυτήν». Όσον αφορά την κυβερνητική «ερμηνεία» του άρθρου 16, εξηγεί πως το ρήμα «απαγορεύω» και το επίρρημα «αποκλειστικά» δεν είναι δεκτικά ερμηνείας.

Η κα. Καραμανώφ εξηγεί ακόμα πως ο μόνος τρόπος για να είναι νόμιμη η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία όμως απαιτεί συγκεκριμένες τυπικές διαδικασίες και αυξημένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Τέλος, εκφράζει τον φόβο πως αν το νομοσχέδιο περάσει, ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω καταπάτηση του Συντάγματος αναφέροντας πως «δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο να επεκταθεί η τακτική αυτή και στις... ανεπίδεκτες αναθεώρησης διατάξεις του Συντάγματος».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις