Breaking news

Κυριάκος Πιερρακάκης
A

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από χτες το απόγευμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το οποίο περιέχει, μεταξύ άλλων, και τις διατάξεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε πριν από δύο μόλις ημέρες, από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός κατά την παρουσίαση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότητα και να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών, οι εισακτέοι θα περνούν από τις συμπληγάδες των πανελλαδικών εξετάσεων.  

Μάλιστα, εκτός των πανελλαδικών εξετάσεων οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να πιάνουν και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) του πεδίου για το οποίο ενδιαφέρονται, αφού αρχικώς πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που θα έχει θέσει το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξήγησε ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής,  επί 0,8.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Πιερρακάκη δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό τρικ, αφού αυτό που ονόμασε «πανελλαδικές εξετάσεις και για την πρόσβαση στα ιδιωτικά ΑΕΙ» αφορά, στην πραγματικότητα, μόνο την ΕΒΕ, καθώς όλα τα υπόλοιπα όσον αφορά στην εισαγωγή των φοιτητών θα τα ορίζουν τα ίδια τα ξένα ΑΕΙ και το υπουργείο Παιδείας δεν θα έχει λόγο.

Τι «παρέλειψε» να πει ο υπουργός

Λύνει αυτή η πρόβλεψη το πρόβλημα; Όχι, αφού υπάρχουν δύο παράμετροι που δεν αναλύθηκαν επαρκώς:

Αφενός, αν κάποιος ενδιαφέρεται για ιδιωτική σχολή, θα μπορεί να μπει εφόσον (έχει τα δίδακτρα βέβαια) και πιάσει τον χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ των επιστημονικών πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0.8.  Ειδικότερα, "ο εν λόγω όρος πρόσβασης θα ταυτίζεται με το χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ των επιστημονικών πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0.8", όπως διευκρίνισε το Υπουργείο. Τι σημαίνει αυτό με βάση τα περυσινά δεδομένα; Σύμφωνα με τον φροντιστή κ.Αντώνη Φλωρόπουλο, σημαίνει ότι θα μπορεί να μπει κάποιος σε ιδιωτική Ιατρική σχολή λχ, αν πιάσει ΕΒΕ ...7,39 (πρόκειται για τον χαμηλότερο Μ.Ο της ΕΒΕ τν πεδίων πέρυσι, πολλαπλασιασμένο επι 0,8)!

Δηλαδή κάποιος που έχει λεφτά για δίδακτρα θα γίνεται γιατρός με βαθμό 7,39 στα 20, όταν η βάση στις Ιατρικές σχολές της χώρας ξεπερνά το 18+ και στις κεντρικές το 19+ ! Καλό;

Αφετέρου, από τη διάταξη για την ΕΒΕ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ όσοι έχουν αποκτήσει το πολυσυζητημένο Διεθνές Απολυτήριο (International  Baccalaureate) η άλλο αντίστοιχο τίτλο σπουδών. Ποιά σχολεία χορηγούν τέτοια απολυτήρια; Ορισμένα ακριβά ιδιωτικά σχολεία. Το απολυτήριο αυτό δεν χρειάζεται συμμετοχή στις πανελλήνιες για να αποκτηθεί, αφού χορηγείται κατόπιν άλλων εξετάσεων, που οργανώνονται από το ίδιο και ελέγχονται από το εξωτερικό. Ποιοι σπουδάζουν σε αυτό; Παιδιά πολιτικών, ευπόρων και όσοι ενδιαφέρονταν να μη δώσουν πανελλαδικές αλλά να σππουδάσουν στο εξωτερικό. Τώρα θα μπορούν να σπουδάζουν και στην Ελλάδα, χωρίς να ταλαιπωρούνται με ΕΒΕ και πανελλήνιες όπως οι υπόλοιποι «πληβείοι...» 

Άρα δύο μέτρα και δύο σταθμά κι εδώ -και επιπλέον «πριμοδότηση» των μεγάλων ιδιωτικών σχολείων που προσφέρουν το Διεθνές Απολυτήριο και οι απόφοιτοί του θα μπορούν πλέον να σπουδάζουν και εντός Ελλάδας, ενώ έως τώρα στρέφονταν αποκλειστικά σε ΑΕΙ του εξωτερικού...

Τι είναι το International Baccalaureate

Το International Baccalaureate (IB) είναι διετές πρόγραμμα σπουδών για μαθητές 16 έως 19 ετών, που έχει διεθνοποιημένη εκπαιδευτική φιλοσοφία και οι κάτοχοι του αποκτούν και ένα ισχυρό διαβατήριο για τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Η ιδέα για τη δημιουργία του ξεκίνησε στην Ελβετία το 1968. Από το 1971 άρχισαν να οργανώνονται τα πρώτα προγράμματα του IB σε σχολεία διαφόρων κρατών. Εκτοτε, το πρόγραμμα αυξάνει τους οπαδούς του. Ο αριθμός των μαθητών σε IB ξεπερνά τις 500.000 σε 2.300 σχολεία σε 127 χώρες. Τα περισσότερα προγράμματα λειτουργούν στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, όπου ο θεσμός έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση. Στην Ελλάδα, συνολικά 13 ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν προγράμματα IB. Το IB Diploma αναγνωρίζεται από κορυφαία Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Δίδακτρα για πρώτη φορά και στα δημόσια ΑΕΙ

Τέλος, Να σημειώσουμε ακόμα ότι σύμφωνα με άλλη πρόβλεψη του νομοσχεδιου, εισάγονται  δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ δια της πλαγίας οδού, δηλαδή στους αλλοδαπούς φοιτητές, που αποκτούν τώρα δυνατότητα να εγγραφούν σε ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα!

Συγκεκριμένα, στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών.

«Θεσμοθέτηση δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται από τα ιδρύματα», αναφέρει η σχετική διάταξη.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις