Breaking news

Κινητά στα σχολεία
A

Απορίες έχουν προκύψει στους γονείς μετά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού που ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία περιλαμβάνεται η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων, η πλατφόρμα καταγραφής περιστατικών stop-bullying.gov.gr, αλλά και η αυστηροποίηση των «ποινών», όπως για παράδειγμα η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής. Προβλέπονται επίσης ποινές και για γονείς ή κηδεμόνες που τα παιδιά τους προκαλούν υλικές ζημιές. 

Όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα οι γονείς έχουν απορία για το αν πρέπει να τα παίρνουν τα παιδιά μαζί στο σχολείο ή να τα αφήνουν πίσω στο σπίτι. Γονείς, αναφέρουν στο proson.gr, πως το κινητό δεν είναι μόνο για «παιχνίδια», αλλά είναι το μέσο για να μπορούν να εντοπίζουν τα παιδιά τους, κυρίως μετά τη λήξη των μαθημάτων, όπου πολλά «τρέχουν» σε φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες. 

Τι απαντά ο υπουργός Παιδείας

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, κλήθηκε σε συνέντευξη που έδωσε χτες να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, δηλαδή στο αν τα παιδιά μπορούν να παίρνουν το κινητό στο σχολείο. Ο ίδιος είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί συνολικά, καθώς τυπικά απαγορεύονται και για το λόγο αυτό μπήκε πλαίσιο. «Εφόσον υπάρξει βιντεοσκόπηση ο διευθυντής δύναται να αποφασίσει ποινή αποβολής ανάλογα με το περιστατικό», εξήγησε.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν οι μαθητές μπορούν να έχουν στην τσάντα τους το κινητό τους τηλέφωνο, ο υπουργός απάντησε: «Βεβαίως. Να το χρησιμοποιείς δεν μπορείς. Απαγορεύεται η χρήση».

Συνεχίζοντας ο υπουργός τόνισε με έμφαση ότι τα «κινητά είναι αλληλένδετα με το bullying και αυτό πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχει βιντεοσκόπηση σε πολύ προσωπικές στιγμές, εκεί ο θύτης θα αλλάζει σχολείο» είπε και συμπλήρωσε ότι η περίπτωση αυτή «είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή».

Το βίντεο κατά του bullying

Παράλληλα με τα μέτρα που ανακοίνωσε, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προχώρησε και στη δημιουργία και δημοσίευση ενός βίντεο, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει γονείς και παιδιά για το σχολικό bullying. Η νέα καμπάνια του υπουργείου Παιδείας έχει στόχο να καταγράψει τα περιστατικά bullying που συμβαίνουν στα σχολεία, αφού ουσιαστικά δεν προτείνει λύσεις για το σύνθετο αυτό και συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα. Το ερώτημα που παραμένει είναι πως θα διαχειριστούν -γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί- τα περιστατικά αυτά ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό από τους μαθητές το αποτύπωμα που αφήνει στον καθένα η χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας.

Το βίντεο, που έχει τίτλο «Stop Bullying - Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς», δείχνει την ιστορία τριών παιδιών που συμμετέχουν -από τη μεριά τόσο του θύτη όσο και του θύματος- σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Το συγκινητικό βίντεο καταλήγει παροτρύνοντας τους μαθητές να μιλήσουν, προκειμένου να σπάσει ο κύκλος βίας. «Αν βιώνεις bullying στο σχολείο, μπες στο stop-bullying.gov.gr και κάνε αναφορά», αναφέρει στο τέλος. 

Σχολιάζοντας ο υπουργός Παιδείας είπε πως στόχος του σχετικού βίντεο είναι «ο κάθε γονιός να καταλάβει το πρόβλημα. Όταν είδαμε το βίντεο, οι συνεργάτες μου δάκρυσαν», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στο πρώτο 12ωρο που λειτουργεί η πλατφόρμα υποβλήθηκαν έξι αναφορές για περιστατικά σχολικής βίας.

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι καταγγελίες, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι πρώτα γίνεται στο σχολείο η αναφορά, ενώ αν είναι σοβαρή πηγαίνει στη διεύθυνση εκπαίδευσης όπου δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές.

Στην ερώτηση πώς τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν τη βία μεταξύ ανηλίκων, σημείωσε αρχικά ότι «δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση, δεν βάζει το υπουργείο αποβολές» και πρόσθεσε: «εμείς δίνουμε εργαλεία και οι εκπαιδευτικοί με βάση κατευθυντήριες γραμμές αποφασίζουν πώς θα τα χρησιμοποιήσουν». 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις