Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η στοχοποίηση και πειθαρχική δίωξη εκπαιδευτικών που ύψωσαν το ανάστημά τους υπερασπιζόμενοι τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Την ίδια στιγμή, το εκπαιδευτικό κίνημα προειδοποιεί: δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μια συνολικότερη επίθεση στην κριτική σκέψη, τη συλλογική δράση και την ενσυναίσθηση. Το διακύβευμα, όπως επισημαίνουν, είναι η ίδια η φύση της Δημόσιας Παιδείας.
Σήμερα, Τρίτη 20 Μαΐου, εκπαιδευτικοί και αλληλέγγυοι κατεβαίνουν και πάλι στους δρόμους, με στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί από την ΟΛΜΕ και τις κατά τόπους ΕΛΜΕ, από τις 08:00 έως τις 11:00 π.μ., εξαιρώντας τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου. Διεκδικούν την ακύρωση διώξεων και πειθαρχικών διώξεων εις βάρος συναδέλφων τους και στέλνουν μήνυμα ότι καμία απόλυση εκπαιδευτικού δεν θα περάσει χωρίς αντίσταση.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Πειραιά
Στις 9:00 π.μ., έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Ξενίας 24, Μετρό Μέγαρο Μουσικής), πραγματοποιείται συγκέντρωση στήριξης για τη δασκάλα Σοφία Καψαλάκη, η οποία περνάει πειθαρχικό με το ερώτημα της δυνητικής αργίας. Το «παράπτωμά» της; Δημόσια δήλωση για την απουσία σχολικού νοσηλευτή, που είχε ως αποτέλεσμα μαθητής της να παραμείνει τρεις μήνες εκτός σχολείου.
Στις 11:30 π.μ., στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά (Κολοκοτρώνη 55, Μετρό Δημοτικό Θέατρο), ακολουθεί κινητοποίηση υπέρ της Χρύσας Χοτζόγλου, η οποία απολύθηκε από τη θέση της, προκαλώντας κύμα συγκίνησης και συμπαράστασης από μαθητές και συναδέλφους που την υποδέχτηκαν ξανά στο σχολείο την περασμένη εβδομάδα.
Την Παρασκευή 23 Μαΐου, στις 9:30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση έξω από την ΠΔΕ Αττικής για την Ευαγγελία Τριανταφύλλου, νηπιαγωγό και διευθύντρια, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο δυνητικής αργίας επειδή διεκδίκησε τη δημιουργία επιπλέον τμήματος νηπίων στο σχολείο της.
Η Δημόσια Παιδεία στο εδώλιο
Όπως τονίζουν συνδικαλιστικά σωματεία και συλλογικότητες, οι διώξεις αυτές δεν αφορούν μεμονωμένα πρόσωπα. Αντιθέτως, εκλαμβάνονται ως απόπειρα εκφοβισμού και παραδειγματισμού σε έναν κλάδο που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής διεκδίκησης. «Οι κυβερνητικές επιλογές μοιάζουν να κηρύσσουν πόλεμο όχι στις παραβατικές συμπεριφορές, αλλά στην ελεύθερη έκφραση, την υπεράσπιση των αδυνάμων και τη δημοκρατική λειτουργία των σχολείων», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.
Το μήνυμα των σημερινών συγκεντρώσεων είναι ξεκάθαρο: καμία απόλυση – καμία φίμωση, υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης ως κοινωνικού αγαθού.