Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στα Λύκεια όλης της χώρας, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) κατέρρευσε (!) προκαλώντας αναστάτωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, οι Διευθυντές που προσήλθαν από νωρίς το πρωί στα σχολεία για να κληρώσουν, όπως ορίζει η νομοθεσία, τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων διαπίστωσαν πως υπάρχει πρόβλημα με την είσοδο στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Το πρόβλημα εντοπίστηκε πριν από τις 6:30 το πρωί και χρειάστηκαν σχεδόν δύο ώρες μέχρι να επιλυθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι δεν είχαν καμία ενημέρωση για το πρόβλημα που φαίνεται τελικά να προήλθε από τεχνικό πρόβλημα στην πιστοποίηση των χρηστών.
Στις 7:30, στάλθηκε ειδοποίηση στα σχολεία ότι η πρόσβαση είναι προσωρινά δυνατή μόνο μέσω των προσωπικών κωδικών taxisnet των διευθυντών, και όχι με τους σχολικούς κωδικούς, ενώ στις 7:55 το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ενδοσχολικές εξετάσεις κινδυνεύουν να «τιναχτούν στον αέρα» καθώς και τον Μάιο του 2023 είχε υπάρξει παρόμοιο πρόβλημα που τότε είχε διαρκέσει περισσότερες ώρες.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
Στις 07:55, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, αναφέροντας πως η δυσλειτουργία είχε αποκατασταθεί:
«Η λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας έχει αποκατασταθεί και η πρόσβαση στην πλατφόρμα πραγματοποιείται πλέον κανονικά.
Η προσωρινή δυσλειτουργία σχετιζόταν με τον κεντρικό μηχανισμό ταυτοποίησης και διαβαθμισμένης πρόσβασης των χρηστών.
Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε κεντρικά από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες και το σύστημα λειτουργεί ομαλά».
Αβεβαιότητα και εκνευρισμός στα σχολεία
Ωστόσο, η ζημιά είχε ήδη γίνει. Πολλά σχολεία μετατράπηκαν σε «κέντρα διαχείρισης κρίσεων», με τους εκπαιδευτικούς να προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές χωρίς να λαμβάνουν σαφείς απαντήσεις. Η τεχνική κατάρρευση της πλατφόρμας σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία του συστήματος και την ετοιμότητα του μηχανισμού στήριξης.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι η διαδικασία κλήρωσης των θεμάτων από την Τ.Θ.Δ.Δ. πρέπει να πραγματοποιείται άπαξ την ημέρα κάθε εξέτασης, έως και δύο ώρες πριν την έναρξή της (ή τρεις ώρες για συγκεκριμένα μαθήματα όπως τα Αρχαία Ελληνικά, τα Αγγλικά και η Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία).
Για ακόμη μια χρονιά, οι τεχνολογικές υποδομές του εκπαιδευτικού συστήματος δοκιμάζονται με τρόπο που πλήττει την αξιοπιστία των εξετάσεων και προκαλεί περιττό άγχος σε μαθητές και καθηγητές.