Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα δημόσια Πανεπιστήμια το προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αυτόματη διαγραφή των φοιτητών όταν συμπληρώσουν την ανώτατη διάρκεια φοίτησης.
Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης ορίζεται στα 6 έτη για τα τετραετή προγράμματα σπουδών και στα 8 έτη για τα πενταετή προγράμματα σπουδών που οδηγούν κατευθείαν σε master.
Όπως αναφέρει το άρθρο 126 του νομοσχεδίου, για τους φοιτητές που συμπληρώνουν την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και δεν έχουν καταστεί πτυχιούχοι, επέρχεται αυτοδικαίως η διαγραφή από το Τμήμα ή τη Μονοτμηματική Σχολή του ΑΕΙ, δύο μήνες μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.
Οι φοιτητές που διαγράφονται μπορούν, έπειτα από αίτηση, να λάβουν από τη Γραμματεία του Τμήματος, πιστοποιητικό, στο οποίο αναγράφονται η διάρκεια της φοίτησής τους, τα μαθήματα στα οποία έχουν επιτυχώς δοκιμαστεί και η βαθμολογία την οποία έχουν λάβει. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό αυτό δεν συνιστά πτυχίο ή αντίστοιχο τίτλο επιτυχούς περάτωσης σπουδών.
Υποχρηματοδότηση στα ΑΕΙ που δεν συμμορφώνονται
Το υπουργείο Παιδείας θέλει να κάνει υποχρεωτική τη διαγραφή των φοιτητών «απειλώντας» με μειωμένη χρηματοδότηση τα Πανεπιστήμια που δεν συμμορφώνονται.
Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος ορίζει ότι ο προϊστάμενος της Γραμματείας του κάθε Τμήματος θα πρέπει να αποστέλλει στο υπουργείο Παιδείας, έως την 30ή Νοεμβρίου κάθε έτους, κατάλογο με το σύνολο των φοιτητών που διαγράφονται αυτοδικαίως λόγω της υπέρβασης του ανωτάτου ορίου φοίτησης.
Μάλιστα, οι πράξεις και οι παραλείψεις των ακαδημαϊκών και διοικητικών οργάνων των ΑΕΙ που οδηγούν στο να μη εφαρμοστεί ή στο να εφαρμοστεί πλημμελώς η διαγραφή των φοιτητών συνιστούν πειθαρχικό παράπτωμα και λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης.
Παράταση για όσους είναι «κοντά» στα πτυχίο
Ωστόσο, οι φοιτητές που είναι «κοντά» στα πτυχίο μπορούν να λάβουν παράταση σπουδών για δύο επιπλέον ακαδημαϊκά εξάμηνα, κατόπιν υποβολής αίτησης, εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε ποσοστό τουλάχιστον 75%των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ισχύοντος προγράμματος σπουδών και
- Έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε τουλάχιστον δύο εξεταστικές κατά το πρόγραμμα σπουδών, ιδίως εξέταση μαθήματος, υποστήριξη διπλωματικής, πρακτική άσκηση, σε ένα από τα 4 προηγούμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα πριν από την υποβολή της αίτησης.
Εάν το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει την υποχρεωτική εκπόνηση πρακτικής άσκησης ή πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας και συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε η διάρκεια της φοίτησης παρατείνεται για τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Η αίτηση υποβάλλεται στη Γραμματεία του Τμήματος εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών από την έκδοση των βαθμολογίων της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου του τελευταίου ακαδημαϊκού εξαμήνου πριν από τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παράτασης, δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για μερική φοίτηση ή για διακοπή της φοίτησης.
Παράταση και για λόγους υγείας
Kατ’ εξαίρεση, οι φοιτητές μπορούν να λάβουν παράταση για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η υπέρβαση χορηγείται για διάστημα αντίστοιχο προς τη σοβαρότητα των λόγων υγείας.
Σημειώνεται ότι οι φοιτητές που λαμβάνουν παράταση για λόγους υγείας χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα κατά τη διάρκεια της υπέρβασης του χρόνου φοίτησης. Εξαίρεση αποτελεί η φοιτητική μέριμνα, η οποία συνεχίζει να ισχύει.
Μερική φοίτηση
Το σχέδιο νόμου προβλέπει και έξι περιπτώσεις στις οποίες οι φοιτητές μπορούν να κάνουν αίτηση για να σπουδάσουν με μερική φοίτηση. Ο χρόνος μερικής φοίτησης προσμετράται για τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης κατά το ήμισυ.
Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο ακαδημαϊκό προσμετράται επίσης ως μισό. Παράλληλα, οι φοιτητές αυτοί δεν δύνανται να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μερική φοίτηση έχουν:
- Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα
- Οι φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
- Οι φοιτητές που είναι παράλληλα αθλητές και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον 12 αθλητών και 8 σωματείων ή αγωνίζονται σε ομάδες των 2 ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ή
β) συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών. Οι φοιτητές σε αυτή την περίπτωση δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, μετά από αίτησή τους που εγκρίνεται από την Κοσμητεία της Σχολής. - Οι φοιτήτριες που τελούν σε καθεστώς επιβεβαιωμένης κύησης για το χρονικό διάστημα της κύησης και για έως ένα έτος μετά την ημερομηνία τοκετού,
- Οι φοιτητές που έχουν ανήλικα τέκνα έως την ηλικία των 8 ετών.
- Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν χρόνια ή σοβαρά προβλήματα υγείας.
Διακοπή φοίτησης για έως 2 χρόνια
Οι φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης μπορούν να διακόψουν τη φοίτησή τους για μικρή χρονική περίοδο. Η διακοπή μπορεί να είναι συνεχής ή τμηματική και συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τα δύο έτη
Σημειώνεται ότι η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία. Ο χρόνος διακοπής της φοίτησης δεν προσμετράται για τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης.
Προσοχή! Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ακαδημαϊκού έτους, αίτηση διακοπής επιτρέπεται μόνο σε φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 75% των απαιτούμενων διδακτικών και πιστωτικών μονάδων για την περάτωση των σπουδών τους.
Δεύτερη ευκαιρία με... κατατακτήριες
Σημειώνεται ότι οι φοιτητές που διαγράφονται λόγω του ότι έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης μπορούν να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε άλλο ΑΕΙ εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 120 πιστωτικές μονάδες σπουδών (ECTS) στο πρόγραμμα από το οποίο διαγράφηκαν.
Μέχρι σήμερα δικαίωμα συμμετοχής στις κατατακτήριες εξετάσεις των ΑΕΙ είχαν μόνο οι πτυχιούχοι και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, όχι από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις» και θα μείνει αναρτημένο σε δημόσια διαβούλευση έως την Τρίτη, 22 Ιουλίου 2025 και ώρα 10:00 το πρωί.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση