Εκδόθηκε σήμερα η προκήρυξη για την εισαγωγή καταρτιζόμενων στις ΣΑΕΚ Τουρισμού (πρώην ΙΕΚ Τουρισμού) για το έτος κατάρτισης 2025 - 2026. Σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Τουρισμού, το επόμενο έτος θα εισαχθούν στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης 936 σπουδαστές.
Στις ΣΑΕΚ Τουρισμού γίνονται δεκτοί, μετά από επιλογή, απόφοιτοι δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης, δηλαδή απόφοιτοι Γενικών ή Επαγγελματικών (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), καθώς και κάτοχοι ισότιμων τίτλων.
Η επιλογή των υποψήφιων γίνεται από το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν από τα παρακάτω κριτήρια:
- Ο βαθμός του τίτλου σπουδών
- Η συναφής ως προς την ειδικότητα προϋπηρεσία είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
- Η εγγύτητα της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης των υποψηφίων με την ημερομηνία αποφοίτησής του από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- Η ιδιότητα του πολύτεκνου ή τρίτεκνου γονέα ή του προστάτη μονογονεϊκής οικογένειας ή του τέκνου πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας
- Η πιστοποιημένη γνώση πρώτης ξένης γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρώσικα)
- Η πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρώσικα)
- Η ύπαρξη τουριστικής επιχείρησης ή καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος των υποψηφίων ή των γονιών τους
- Η μακροχρόνια ανεργία (ανεργία άνω των 12 μηνών
Αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι για τις ΣΑΕΚ Τουρισμού θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη σελίδα του υπουργείου: www.mintour.edu.gr
Στην αίτηση αναγράφουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ΑΔΤ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας, email, AMKA) και τη σειρά προτίμησής τους ανά ειδικότητα και σχολή.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινάει αύριο Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025 και λήγει τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2025.
Οι ειδικότητες ανά ΣΑΕΚ
Οι ειδικότητες που είναι διαθέσιμες ανά ΙΕΚ είναι οι εξής;
Περιφέρεια | ΣΑΕΚ (Έδρα) | Ειδικότητα | Διαθέσιμες θέσεις |
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης | ΣΑΕΚ Τουρισμού Θράκης (Αλεξανδρούπολη) | Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό) | 27 |
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης | ΣΑΕΚ Τουρισμού Θράκης (Αλεξανδρούπολη) | Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό) | 27 |
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης | ΣΑΕΚ Τουρισμού Θράκης (Αλεξανδρούπολη) | Στέλεχος Διοίκησης Και Οικονομίας Στον Τομέα Του Τουρισμού (Πρωινό) | 27 |
Αττικής | ΣΑΕΚ Τουρισμού Αττικής (Ανάβυσσος) | Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό) | 75 |
Αττικής | ΣΑΕΚ Τουρισμού Αττικής (Ανάβυσσος) | Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό) | 50 |
Αττικής | ΣΑΕΚ Τουρισμού Αττικής (Ανάβυσσος) | Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής (Πρωινό) | 25 |
Αττικής | ΣΑΕΚ Τουρισμού Αττικής (Ανάβυσσος) | Στέλεχος Διοίκησης Και Οικονομίας Στον Τομέα Του Τουρισμού (Πρωινό) | 25 |
Ιονίων Νήσων | ΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα) | Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό) | 40 |
Ιονίων Νήσων | ΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα) | Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό) | 20 |
Ιονίων Νήσων | ΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα) | Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Απογευματινό) | 20 |
Ιονίων Νήσων | ΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα) | Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής (Απογευματινό) | 20 |
Ιονίων Νήσων | ΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα) | Στέλεχος Διοίκησης Και Οικονομίας Στον Τομέα Του Τουρισμού (Απογευματινό) | 20 |
Ιονίων Νήσων | ΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα) | Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Με Εξειδίκευση Στον Τομέα Διοίκησης Δωματίων (Πειραματική) (Απογευματινό) | 20 |
Κεντρικής Μακεδονίας | Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (Περαία Θερμαϊκού) | Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό) | 25 |
Κεντρικής Μακεδονίας | Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (Περαία Θερμαϊκού) | Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό) | 50 |
Κεντρικής Μακεδονίας | Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (Περαία Θερμαϊκού) | Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής (Πρωινό) | 25 |
Κεντρικής Μακεδονίας | Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (Περαία Θερμαϊκού) | Στέλεχος Ταξιδιωτικών Και Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πειραματική) (Πρωινό) | 25 |
Κεντρικής Μακεδονίας | Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (Περαία Θερμαϊκού) | Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Με Εξειδίκευση Στον Τομέα Διοίκησης Δωματίων (Πειραματική) (Πρωινό) | 50 |
Κρήτης | ΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης (Ηράκλειο) | Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Απογευματινό) | 25 |
Κρήτης | ΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης (Ηράκλειο) | Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό) | 25 |
Κρήτης | ΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης (Ηράκλειο) | Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Απογευματινό) | 25 |
Κρήτης | ΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης (Ηράκλειο) | Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής (Απογευματινό) | 25 |
Κρήτης | ΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης (Ηράκλειο) | Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Με Εξειδίκευση Στον Τομέα Διοίκησης Δωματίων (Πειραματική) (Απογευματινό) | 25 |
Νοτίου Αιγαίου | ΣΑΕΚ Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος) | Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό) | 40 |
Νοτίου Αιγαίου | ΣΑΕΚ Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος) | Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό) | 40 |
Πελοποννήσου | ΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (Άργος) | Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό) | 20 |
Πελοποννήσου | ΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (Άργος) | Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό) | 20 |
Πελοποννήσου | ΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (Άργος) | Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής (Απογευματινό) | 20 |
Πελοποννήσου | ΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (Άργος) | Στέλεχος Διοίκησης Και Οικονομίας Στον Τομέα Του Τουρισμού (Πρωινό) | 20 |
Πελοποννήσου | ΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (Άργος) | Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Με Εξειδίκευση Στον Τομέα Διοίκησης Δωματίων (Πειραματική) (Απογευματινό) | 20 |
Στερεάς Ελλάδας | ΣΑΕΚ Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας (Γαλαξίδι) | Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό) | 30 |
Στερεάς Ελλάδας | ΣΑΕΚ Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας (Γαλαξίδι) | Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό) | 30 |
Σημειώνεται ότι για το έτος κατάρτισης 2025-2026, στη ΣΑΕΚ Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας (Γαλαξίδι) θα παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας έως 45 καταρτιζόμενων σε χώρους της εκπαιδευτικής μονάδας. Η διαδικασία επιλογής και οι όροι παροχής της φιλοξενίας θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Τουρισμού με την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην εν λόγω σχολές.
Δείτε ΕΔΩ την προκήρυξη