Σήμερα, Τρίτη 22 Ιουλίου και ώρα 10:00 το πρωί, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που φέρνει ριζικές αλλαγές στον «χάρτη» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ η κυβέρνηση προχωράει στις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών προβλέποντας μάλιστα μείωση της χρηματοδότησης για όσα Πανεπιστήμια προσπαθήσουν να «αντισταθούν». Εκτός των διαγραφών, προβλέπεται η ελεγχόμενη είσοδος στα Ανώτατα Ιδρύματα και ενισχύεται το «ποινικό οπλοστάσιο» της κυβέρνησης και της αστυνομίας κατά των φοιτητών.
Το σχέδιο νόμου αποτελείται από ξεχωριστά σημεία που ρυθμίζουν τα εξής:
- Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και τις δυνατότητες ολοκλήρωσης σπουδών στα ΑΕΙ
- Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ασφάλειας στα ΑΕΙ
- Άλλες διατάξεις του υπουργείου Παιδείας
- Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων
Αντιδράσεις για τις διαγραφές φοιτητών
Στη δημόσια διαβούλευση υπήρξαν αρκετά σχόλια, κυρίως από φοιτητικούς συλλόγους, που ανέφεραν την αντίθεση τους στις διαγραφές των φοιτητών αλλά και στο νέο πειθαρχικό πλαίσιο που βάζει στο στόχαστρο και τη φοιτητική ιδιότητα.
«Φοιτητές που καταδικάζονται για πλημμέλημα θα χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα; Νόμιζα ότι το δίκαιο της χώρας μας είχε σωφρονιστικό και όχι εκδικητικό χαρακτήρα. Το άλλαξε και αυτό η κυβέρνηση; Αντίστοιχα, βουλευτές που καταδικάζονται για πλημμέλημα χάνουν τη βουλευτική τους ιδιότητα; Αστυνομικοί; Άλλοι; Αλλά και για απλή διαμαρτυρία κινδυνεύουν να πάθουν τα ίδια, αν «παρακωλύουν» τη λειτουργία των ΑΕΙ. Άρα μόνο διαμαρτυρίες που δεν ενοχλούν στο εξής, έτσι; Όλο το μένος του κράτους εναντίον των φοιτητών; Για να μην μπορεί να μιλήσει κανείς πλέον; Ανησύχησαν κάποιοι φαίνεται από τις κινητοποιήσεις των Τεμπών. Αλλά και των Σέρβων φοιτητών. Δεν έχω κάτι άλλο να πω: ντροπή, ντροπή, και μόνο ντροπή!!!» αναφέρει χαρακτηριστικά ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε σήμερα τα ξημερώματα.
Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής ΗΜΜΥ (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναφέρει μεταξύ άλλων στο σχολιασμό: «Φοιτητές που θα κατηγορούνται για υποτιθέμενες «πράξεις βίας» θα έρχονται αντιμέτωποι με αναστολή της φοιτητικής τους ιδιότητας για 2 χρόνια χωρίς καν να έχουν καταδικαστεί, ενώ σε περίπτωση καταδίκης προβλέπεται η οριστική διαγραφή τους. Ξέρουμε φυσικά τι χαρακτηρίζει ως «πράξεις βίας» η κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Τους αγώνες των φοιτητών απέναντι στη διάλυση της καθημερινότητας και της προοπτικής μας και οποιαδήποτε μορφή πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης. Στόχος της είναι η τρομοκράτηση των φοιτητών, και η φίμωση κάθε φωνής που αντιστέκεται. Με στόχο να πατάξει οποιαδήποτε αντίδραση απέναντι στα σχέδιά της, η κυβέρνηση καταπατά ακόμα και βασικά δημοκρατικά δικαιώματα όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή που ακόμη και βαρυποινίτες φυλακισμένοι δικαιούνται να δώσουν πανελλήνιες και να αποκτήσουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ΝΔ θέλει να αποκλείσει από αυτή τους ίδιους τους φοιτητές. Σε έκτακτη συνάντηση του Μητσοτάκη με τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων, ο ίδιος δήλωσε ότι τα μέτρα ασφάλειας και επιτήρησης στα ΑΕΙ θα υλοποιηθούν κανονικά, ασχέτως με τη βούληση των ιδρυμάτων. Όποιος δε συμμορφώνεται με «τας υποδείξεις» θα απολύεται! Αυτή είναι η λογική της ΝΔ, η οποία απειλεί ωμά τους πρυτάνεις με απόλυση και αντικατάσταση σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν με τα εξαγγελλόμενα μέτρα. Πρόκειται για άλλη ακόμη μία πραξικοπηματική παραβίαση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Την εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν και οι απειλές για μείωση της ήδη πενιχρής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια που δε θα πειθαρχήσουν».
Τα άρθρα που συγκέντρωσαν τα περισσότερα σχόλια
Αν και το νομοσχέδιο εστιάσει στα ΑΕΙ υπάρχουν και άλλες διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών και αυτές είναι που συγκέντρωσαν τα περισσότερα σχόλια. Συγκεκριμένα, το Μέρος Ε' του νομοσχεδίου «άλλες διατάξεις του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού» είναι αυτό που συγκέντρωσε συνολικά 2.077 σχόλια.
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το άρθρο 146 που αφορά κάλυψη πολλαπλών σχολικών μονάδων από τους σχολικούς νοσηλευτές. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη «η πρόβλεψη υποστήριξης όμορων σχολείων εντός ακτίνας 500 μέτρων από έναν μόνο σχολικό νοσηλευτή, εφόσον δεν συνοδεύεται από σαφή αριθμητικά και ποιοτικά κριτήρια (όπως αριθμός μαθητών ανά νοσηλευτή, σοβαρότητα των περιστατικών, έκταση και προσβασιμότητα), ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την επάρκεια και αποτελεσματικότητα της παροχής φροντίδας. Δεν διασφαλίζεται η άμεση παρουσία του νοσηλευτή σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, ενώ είναι πιθανό να ανακύψουν διεκδικήσεις ταυτόχρονης παρουσίας σε διαφορετικές μονάδες».
Η συζήτηση, στο ίδιο μέρος του νομοσχεδίου, στράφηκε στο σχόλιο του ΠΕΣΜΕΑ (Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Μαθηματικών Ειδικής Αγωγής) το οποίο ανέφερε ότι αξιολόγηση των παιδιών στα θετικά μαθήματα στα ΚΕΔΑΣΥ πρέπει να γίνεται μόνο από τους Μαθηματικούς (ΠΕ03). Η δήλωση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς το σχέδιο νόμου προβλέπει η κατανομή των οργανικών θέσεων στα ΚΕΔΑΣΥ να γίνεται κατά 50% από Μαθηματικούς και κατά 50% από εκπαιδευτικούς Φυσικών Επιστημών (ΠΕ04).
Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις» και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση