Breaking news

Μπάμιες
A

Αν και αποτελεί αγαπημένο πιάτο των ελληνικών καλοκαιρινών τραπεζιών, η λέξη «μπάμια» έχει ταξιδέψει πολύ πριν φτάσει στη γλώσσα μας.

Η προέλευσή της εντοπίζεται στην αραβική bāmiyā, συνεχίζεται στην οθωμανική bamye και περνά στην τουρκική bamya, προτού ενσωματωθεί πλήρως στη νεοελληνική.

Παρά τη βαθιά της ριζωμένη παρουσία στη μαγειρική παράδοση, η επίσημη επιστημονική ονομασία του φυτού, «ιβίσκος ο εδώδιμος», υπενθυμίζει τη βοτανική του ταυτότητα.

Έτσι, η λέξη «μπάμια» μπορεί να μην είναι ελληνική, αλλά κουβαλά μια πολυπολιτισμική ιστορία που αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι γλώσσες –και οι κουζίνες– αλληλεπιδρούν και εξελίσσονται.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις