Αν και αποτελεί αγαπημένο πιάτο των ελληνικών καλοκαιρινών τραπεζιών, η λέξη «μπάμια» έχει ταξιδέψει πολύ πριν φτάσει στη γλώσσα μας.
Η προέλευσή της εντοπίζεται στην αραβική bāmiyā, συνεχίζεται στην οθωμανική bamye και περνά στην τουρκική bamya, προτού ενσωματωθεί πλήρως στη νεοελληνική.
Παρά τη βαθιά της ριζωμένη παρουσία στη μαγειρική παράδοση, η επίσημη επιστημονική ονομασία του φυτού, «ιβίσκος ο εδώδιμος», υπενθυμίζει τη βοτανική του ταυτότητα.
Έτσι, η λέξη «μπάμια» μπορεί να μην είναι ελληνική, αλλά κουβαλά μια πολυπολιτισμική ιστορία που αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι γλώσσες –και οι κουζίνες– αλληλεπιδρούν και εξελίσσονται.