Breaking news

Πανελλαδικές 2025: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το μηχανογραφικό
A

Αύριο, Τρίτη 8 Ιουλίου, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή του μηχανογραφικού για τους συμμετέχοντες στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη μέχρι και την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025.

Σε ανάρτησή της η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπενθυμίζει πως:

«Οι υποψήφιοι θα έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε:

  • Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή σας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ) και
  • Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή σας σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.).

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με χρήση των προσωπικών κωδικών σας». 

Χρήσιμες συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Ακολουθούν ορισμένα κρίσιμα σημεία που αξίζει να προσέξουν οι μαθητές:

  • Η προσωπική επιθυμία πάνω απ’ όλα: Επιλέξτε σχολές με βάση τα δικά σας ενδιαφέροντα και όχι με βάση τις προσδοκίες τρίτων, τα στερεότυπα ή την «φήμη» ενός τμήματος. Η πορεία των σπουδών θα είναι δική σας και πρέπει να σας εμπνέει.
  • Σκεφτείτε τις οικονομικές παραμέτρους: Συζητήστε με την οικογένειά σας σχετικά με τις οικονομικές δυνατότητες σε περίπτωση φοίτησης σε άλλη πόλη. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια σχολή που μπορείτε να υποστηρίξετε πρακτικά, παρά να αντιμετωπίσετε δυσκολίες που μπορεί να σας οδηγήσουν στη διακοπή των σπουδών.
  • Μην κάνετε επιλογές στα «τυφλά»: Εξετάστε αναλυτικά τα τμήματα που σας ενδιαφέρουν. Δείτε το πρόγραμμα μαθημάτων, την πόλη στην οποία εδρεύει η σχολή, τις ευκαιρίες για μεταπτυχιακές σπουδές και την επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει.
  • Το περιεχόμενο των σπουδών μετράει: Δεν έχει σημασία μόνο ο τίτλος της σχολής. Διαβάστε προσεκτικά τα μαθήματα που περιλαμβάνει, δείτε αν σας αρέσουν και αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις τους.
  • Μην υπολογίζετε μόνο τις βάσεις: Καταρτίστε το μηχανογραφικό σας με βάση το προσωπικό σας ενδιαφέρον και τις προτιμήσεις σας. Τοποθετήστε τις σχολές που θέλετε πραγματικά να φοιτήσετε ψηλά στη λίστα, ανεξάρτητα από το πόσα μόρια απαιτούν.
  • Αξιοποιήστε στο έπακρο το μηχανογραφικό: Δεν υπάρχει ανώτατος αριθμός επιλογών. Επιλέξτε όσες σχολές θεωρείτε ότι ταιριάζουν στις προτιμήσεις και τις δυνατότητές σας – η ευρύτερη λίστα αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας.
  • Ζητήστε καθοδήγηση: Ένας καθηγητής, ένας σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού ή ακόμη και ένας φοιτητής μεγαλύτερου έτους μπορεί να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες και οπτική.
  • Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων: Εκεί θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε τμήμα, το ακαδημαϊκό του προφίλ, τους τομείς εξειδίκευσης, και το προσωπικό που το στελεχώνει.
  • Ελέγξτε τα επαγγελματικά δικαιώματα: Δεν έχουν όλα τα τμήματα τις ίδιες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, ακόμα κι αν φαίνονται παρόμοια. Υπάρχουν διαφορές στα επαγγελματικά δικαιώματα που μπορεί να είναι καθοριστικές για το μέλλον σας.
  • Μην απορρίπτετε χαμηλόβαθμες σχολές: Υπάρχουν σχολές με χαμηλή βάση που προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές και ευκαιρίες. Μην τις αγνοείτε – πολλές φορές κρύβουν σημαντικά πλεονεκτήματα.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις