CLOSE

Breaking news

INTIME NEWS
A

Το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις προς την Κιβωτό του Κόσμου μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση σχετικά με τις καταγγελίες που διερευνώνται ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στο Mega.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών σχετική απόφαση υπέγραψε χθες. ''Οι καταγγελίες είναι πράγματα συγκλονιστικές και χρειάζονται διερεύνηση. Ως υπουργείο ενισχύσαμε πρόσφατα πολλές από αυτές τις δομές για να ενισχύσουμε, σε τελική ανάλυση, τα παιδιά" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Στην Εισαγγελία ο φάκελος

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επιστρέφει ο φάκελος της υπόθεσης για την ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή

Η έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη

Η καταγγελία έφτασε στο ειδικό τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού του Συνήγορου του Πολίτη τον περασμένο Αύγουστο και εν συνεχεία ξεκίνησε η έρευνα σε δομές της εν λόγω ΜΚΟ τόσο στην Αθήνα αλλά και εκτός.

Εκεί τα ειδικά κλιμάκια ανέπτυξαν επαφές με άτομα στους χώρους της ΜΚΟ, οι οποίοι φέρονται να τους περιέγραψαν προβληματικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Ένα άτομο κατέθεσε ότι είδε περίεργες πράξεις και άλλο ότι έχει υποστεί.

Όταν συγκέντρωσαν τα στοιχεία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, όπου στις αρχές Νοεμβρίου διέταξε προκαταρκτική έρευνα την οποία και ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Οι καταθέσεις στο τμήμα ανηλίκων

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι Αστυνομικοί του τμήματος Ανηλίκων έλαβαν τέσσερις καταθέσεις, μεταξύ των οποίων από τον 19χρονο που φέρεται να δεχόταν τις ασελγείς πράξεις την τελευταία διετία, από όταν ήταν δηλαδή ανήλικος, όπως και από εργαζόμενους των δομών.

Ο 19χρονος φέρεται να ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του υψηλόβαθμου στελέχους της ΜΚΟ που αναφέρεται ότι προέβαινε σε αυτές τις πράξεις, τον οποίο φαίνεται ότι αναγκαζόταν να συνοδεύει στα ταξίδια του.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ο 19χρονος δεν έχει υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση καθώς πλέον είναι ενήλικας και θα πρέπει να ζητηθεί από τον ίδιο.

Από την κατάθεση του 19χρονου πάντως προέκυψε ότι η αστυνομία ερευνά δύο υποθέσεις ενηλίκων και μίας ανήλικου παιδιού τα οποία φέρονται να έχουν πέσει θύματα ασέλγειας από εργαζόμενο στην «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ υπάρχουν και τέσσερις περιπτώσεις παιδιών τα οποία έχουν υποστεί ξυλοδαρμό και έχει κατονομάσει στην κατάθεσή του ο 19χρονος.

«Εγώ σας λέω όλα αυτά τα πράγματα με εκπλήσσουν γιατί εμείς μένουμε στην ουσία μέσα στο έργο. Βέβαια δεν κάνω εξ ολοκλήρου όλη την δουλειά εδώ μέσα. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί… αλλά ξέρετε δεν έχει συμβεί κάτι» τόνισε ο πατήρ Αντώνιος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα δημοσιεύματα η «Κιβωτός» τονίζει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών: «Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων».

«Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα και στην περίπτωση αυτή αν αληθεύουν οι καταγγελίες. Οι δομές είναι κακοποιητικές, όχι μόνο αν κάνουν κακοποίηση σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική στα παιδιά, αλλά είναι κακοποιητικές μόνο και μόνο απ’ το κομμάτι του ότι το παιδί δεν έχει αποκλειστική σχέση με ένα γονέα, έναν ανάδοχο, ή έναν θετό γονέα» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά της σεξουαλικής κακοποίησης, είναι πάρα πολύ σημαντικό το παιδί να το οδηγήσουμε άμεσα αφενός σε έναν παιδοψυχίατρο και έναν παιδοψυχολόγο και αφετέρου σε ένα ιατροδικαστή, ώστε έγκαιρα να έχουμε την πιστοποίηση αυτής της καταγγελίας» δήλωσε ο Γρηγόρης Λέων, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας

Θα ελεγχθεί και η καταγγελία του αθλητή καταδύσεων Χρόνη Χλίτσιου για το Παράρτημα της «Κιβωτού» στον Βόλο που είχε γίνει τον Αύγουστο και η οποία αφορά σε ξυλοδαρμό τριών παιδιών. «Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατήγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού 3 παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού Του Κόσμου ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα» τόνισε.

Για την υπόθεση θα κληθούν να καταθέσουν παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού, ενώ το υπουργείο Εργασίας ακυρώνει την παραχώρηση ακινήτου στην Κιβωτό του Κόσμου μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις