Breaking news

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
A

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στη Δυτική Μακεδονία, προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με το μέλλον των συντάξεων, εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων συνταξιούχων, οι οποίοι δεν ωφελήθηκαν στις αρχές του έτους λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε νέα έκτακτη ενίσχυση, ύψους  200 - 300 ευρώ, η οποία θα είναι κλιμακωτή και θα πραγματοποιηθεί πριν από το Πάσχα, μέσα στο μήνα Μάρτιο.

Το σενάριο γύρω από το ποσό του επιδόματος που θα λάβουν οι συνταξιούχοι, αφορά εκείνους οι οποίοι δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, ενώ παράλληλα τα ποσά των 200 και 300 ευρώ θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι έλαβαν μικρή αύξηση στις συντάξεις τους.

Ακόμη ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι οι διευκρινίσεις για το επίδομα θα δοθούν αύριο, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ειδικότερα είπε ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας ότι: «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκ. ευρώ», ενώ τόνισε ότι «Η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή».

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «Αποκαθίσταται μια αδικία για τους συνταξιούχους που δεν είδαν συντάξεις από το νέο έτος, λόγω της μεγάλης προσωπικής διαφοράς».

Ο προϋπολογισμός, του έκτακτου επιδόματος αφορά 250 - 300 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος είναι έκτακτος και θα μπει στον ΕΦΚΑ από το υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά στην επερχόμενη διεξαγωγή των εκλογών, ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμη ακριβή ημερομηνία, κάνοντας υπομονή για την ανακοίνωση της μια και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη άνοιξη.

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Επίδομα θα λάβουν όσοι δεν πήραν αύξηση - Οι ανακοινώσεις

Τα ποσά 

Το ύψος του έκτακτου επιδόματος θα είναι εφάπαξ και θα ανέρχεται στα 200 έως 300 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του έκτακτου επιδόματος, αφορά 250 - 300 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος είναι έκτακτος και θα μπει στον ΕΦΚΑ από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι, θα είναι περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίο δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση στις συντάξεις τους λόγω του ότι υπήρχε η προσωπική διαφορά.

Συγκεκριμένα όσοι:

  • Δεν έλαβαν καμία αύξηση (7,75%) καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.
  • Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 - 1.000 ευρώ.
  • Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μόνο τους όφελος των συνταξιούχων ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι' αυτούς στο μέλλον.

Ακόμη οι δικαιούχοι που θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους είναι εκείνοι που έχουν μηδενική διαφορά και μικρή αύξηση και όσοι συνταξιούχοι γενικότερα έχουν συντάξεις έως 1.500 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή ετησίως 20.000 ευρώ.

Ρυθμίσεις από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές - Τι θα ισχύσει για τις παλιές

Ρυθμίσεις από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοζάνη.

Συγκεκριμένα η εξειδίκευση των νέων ρυθμίσεων θα γίνει αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης.

Επίσης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.

Σημειώνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στη νέα ρύθμιση είναι οι δανειολήπτες να ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και δημιούργησαν νέα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία λόγω της κρίσης του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Live η ομιλία του πρωθυπουργού:

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις