Breaking news

INTIME NEWS
A

Με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας «πέρασε», χτες Τετάρτη, το νέο σχέδιο Νόμου που ιδιωτικοποιεί το δημόσιο νοσοκομείο «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"».  Παρά τις αντιδράσεις των γιατρών και σύσσωμης της κοινωνίας, «υπέρ» του νομοσχεδίου επί της Αρχής και στο σύνολο του ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. 

Απείχε της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ , ενώ καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25

Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται πως έχει βάλει πλώρη, λίγο πριν τη δύση της 4ετιας που βρίσκεται στην εξουσία, να ανοίξει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση όλων των αγαθών που μέχρι στιγμής θεωρούνται δημόσια. 

Υπενθυμίζουμε το νέο νομοσχέδιο – μαμούθ, των 263 άρθρων, που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού (!) και αποφάσισε να κατεβάσει την τελευταία στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι το εν λόγων νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις για 4 ημέρες, εκ των οποίων οι 3 ήταν το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας! Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν δίστασε να το καταθέσει στη Βουλή χωρίς να υιοθετήσει ούτε ένα σχόλιο της διαβούλευσης.

Οι δηλώσεις Πλεύρη

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο παρατήρησε στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης αντιφατικότητα καθώς όπως είπε «από την μια διαφωνείτε με τον νομικό χαρακτήρα ως προσώπου ιδιωτικού δικαίου για το νέο Παιδιατρικό Ογκολογικό Κέντρο και από την άλλη γιατί στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων δεν παρέχουμε μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία». Επεσήμανε ότι «το Δημόσιο δραστηριοποιείται και μέσα από ανώνυμες εταιρείες». Παρατήρησε πως «μέχρι την εμφάνιση του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ είχαμε διάσπαρτες κλινικές ουσιαστικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι αυτό «που γίνεται τώρα, είναι ότι μέσα από το Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ δημιουργείται μία Ογκολογική Μονάδα σε μια σχέση με τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία παρέχοντας της μια σχετική αυτοτέλεια, με τη δική του διοίκηση, ώστε να μπορεί αυτομάτως το ίδιο να συνδέεται και να αναπτύσσεται. Δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις του υφιστάμενου προσωπικού ή ότι ο πολίτης θα πληρώνει». Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης είπε πως «δεν ανέχομαι να παρασύρετε γονείς που έχουν τα παιδιά τους και να πηγαίνετε να τους λέτε ξαφνικά ότι από τον άλλο μήνα θα πληρώνετε». Όλες οι υπηρεσίες «θα παρέχονται δωρεάν, γι' αυτό και επιλέγεται να παραμείνει ο ίδιος κρατικός προϋπολογισμός που υπάρχει», όπως άλλωστε και σήμερα γίνεται και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός, διευκρίνισε, ότι η μορφή του ΝΠΙΔ «διευκολύνει την σύνδεση του Ογκολογικού Κέντρου με κέντρα του εξωτερικού και γιατρών που δεν θέλουν να είναι στο ΕΣΥ αλλά να έρχονται να πληρώνονται και να παίρνουν υπηρεσίες οι ογκολογικοί ασθενείς. Δίνεται η δυνατότητα προσέλκυσης πόρων μέσω κλινικών δοκιμών, άρα, δωρεάν υπηρεσίες στα πάσχοντα παιδιά. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει τα νοσήλια όπως το πράττει και σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Θα υπάρξουν αν χρειαστεί έκτακτες επιχορηγήσεις ακριβώς για να στηριχθούν όλες οι θεραπείες. Διασφαλίζουμε με έναν ξεκάθαρο τρόπο ότι θα έχουμε περισσότερες παροχές, θα έχουμε δωρεάν παροχές, έχουμε μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».

Απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης για την μη στήριξη των γιατρών του ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «αυτή η Κυβέρνηση δίνει αύξηση 10% στους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτή μπορούσε, αυτή έδωσε. Αυτή η Κυβέρνηση δίνει 400 ευρώ σε αυτούς που είναι στις ΜΕΘ και στους εντατικολόγους και 250 ευρώ στους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτή η Κυβέρνηση αύξησε το επίδομα επικινδυνότητας στους νοσηλευτές στα 200 ευρώ. Τους γενικούς γιατρούς και παθολόγους των Κέντρων Υγείας τους ενέταξε στον προσωπικό γιατρό, όπως εσείς τους εντάξατε στον οικογενειακό γιατρό, δίνει 800 ευρώ το μήνα επιπλέον. Αυτή η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός διασφάλισαν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί στο 9% των 17 δισεκατομμυρίων»

Σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τον ΕΟΜ, οι παρεμβάσεις που γίνονται, ανέφερε ο υπουργός Υγείας αφορούν «σημαντικά θέματα βιοηθικής, όπου για πρώτη φορά καθιερώνεται και ο καρδιακός θάνατος. Αναβαθμίζεται το μητρώο δοτών, παρεμβαίνουμε στην ενημερωμένη συναίνεση ακολουθώντας ένα πρότυπο που ταιριάζει ακριβώς με την ελληνική κοινωνία». Ο κ. Πλεύρης, δεσμεύτηκε ότι «θα διασφαλιστούν τα 1,5 - 2 εκατομμύρια τα οποία έχει κρίνει η Επιτροπή ότι είναι απαραίτητα για τον ΕΟΜ. Για το δε θέμα των Συντονιστών με την τροπολογία που κατατέθηκε δημιουργείται η ευελιξία στις προσλήψεις τους, με μόνο την εποπτεία του ΑΣΕΠ».

Για τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την αντιμετώπιση του covid, ο υπουργός ανέφερε ότι η παράταση που αφορά στη διενέργεια επίδειξης πιστοποιητικού ή διενέργειας τεστ πλέον θα αφορά μόνο συγκεκριμένες δομές τις οποίες μας υπέδειξε η Επιτροπή. Όλο το άλλο πλαίσιο ενδεχομένως, να είναι από τις τελευταίες φορές που ανανεώνεται.

Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «προχωράμε σε μια ενίσχυση του προϋπολογισμού. Στο κομμάτι του clawback των φθηνών φαρμάκων, επιλέγουμε να είναι 0,20, δηλαδή γύρω στα 5 με 6 ευρώ οι θεραπείες οι μηνιαίες, όπου η λογική είναι ότι αυτά τα φάρμακα πρέπει να έχουν λιγότερες επιβαρύνσεις -αυτήν τη στιγμή έχουν γύρω στο 25% επιβαρύνσεις, άρα βάζουμε ένα πλαφόν 10% το οποίο το παίρνουμε από άλλα ακριβότερα φάρμακα- προκειμένου να μην υπάρξει απόσυρσή τους λόγω ακριβώς της αύξησης η οποία έχει γίνει λόγω της ενεργειακής κρίσης. Και είναι ένα μοντέλο το οποίο ακολουθήσαμε από το καλοκαίρι στα νοσοκομεία μας και χάρη και σε αυτή τη ρύθμιση τα νοσοκομεία μας δεν είχαν πρόβλημα ως προς τα φθηνά αυτά φάρμακα».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις