Breaking news

Σκρέκας
A

Το κυβερνητικό αφήγημα ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι «το νερό ήταν και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Το νερό σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 3 θα παρέχεται από δημόσιους και δημοτικούς φορείς παροχής ύδατος. Για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο προσδιορίσαμε ρητά ποιοι είναι οι φορείς και οι οργανισμοί που θα παρέχουν το πόσιμο και το αρδευτικό νερό στη χώρα».

Υπενθυμίζουμε ότι μία ημέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου του, η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, πίσω στο Δημόσιο, δικαιώνοντας έτσι την προσφυγή πολιτών και εργαζομενων στις δύο εταιρείες.

Και ενώ λοιπόν οι νομικές ομάδες που υπερασπίζονται το νερό τρέχουν να υποβάλλουν αίτηση συμμόρφωσης, να υποχρεώσουν δηλαδή με δικαστική απόφαση την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ (!), η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που ουσιαστικά ανοίγει πλέον τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. 

Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή θα ελέγχει τις χρεώσεις στο νερό

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε στη συνέντευξη του πως, «μέχρι τώρα δεν υπήρχε ρητή διατύπωση για το ποιοι είναι οι πάροχοι ύδατος. Επειδή αυτή την στιγμή το νερό παρέχεται από δημόσιες μονοπωλιακές εταιρείες και είναι ένα δημόσιο αγαθό, θα πρέπει να προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές σε ότι αφορά την ποιότητα και τις τιμές του νερού. Θα πρέπει να υπάρξει λογοδοσία, έλεγχος και διαφάνεια και από τους δημόσιους φορείς» είπε. Πρόσθεσε δε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπιστώνουν ότι δε γίνεται συστηματικός έλεγχος από τις εταιρείες παροχής νερού ενώ υπαρχουν και δημοτικές επιχειρήσεις που χρεώνουν έως και δύο φορές πιο ακριβά το νερό».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι αποστολή και λόγος ίδρυσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είναι ακόμα η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και η διασφάλιση των αρχών του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Δεδομένου, όμως, ότι η δημόσια υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης, ούτε έχει, ούτε επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθεί, η υπαγωγή της στη ρυθμιστική αρμοδιότητα της ΡΑΕ είναι ασύμβατη.

Ασύμβατη είναι γιατί σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά και με τις αποφάσεις του ΣτΕ, στον τομέα της υδροδότησης της χώρας δεν νοείται ούτε η ύπαρξη αγοράς, ούτε η δραστηριοποίηση κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, ώστε να απαιτείται η ρύθμισή τους από Ανεξάρτητη Αρχή.

Και μπορεί ο υπουργός να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι το νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί όμως με μια προσεκτική ανάγνωση διαπιστώνει κανείς πως ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι γραμμένο με «ανοιχτή διατύπωση» και ορολογία τέτοια που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αν αποφασιστεί ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.

 

Για παράδειγμα υπάρχουν συνεχείς γενικές αναφορές σε «παροχή υπηρεσιών ύδρευσης», ότι η ΡΑΕ «παρακολουθεί και εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους» ή ότι η ΡΑΕ θα «πιστοποιεί τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος».

Ωστόσο, ο κ. Σκρέκας στη σημερινή του συνέντευξη είπε: «Δε χωράει καμία αμφιβολία. Κλείσαμε οποιαδήποτε κερκόπορτα μπορεί να υπάρχει», Αρμόδιοι φορείς για τη διανομή του νερού είναι οι δημόσιες εταιρείες (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και οι οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ, ΤΟΕΒ).

«Από εδώ και πέρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και πρέπει να δούμε τι πρέπει να βελτιώσουμε σε αυτόν τον τόπο», πρόσθεσε ο κ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δείτε τη συνέντευξη του υπουργού:

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις