Breaking news

ekloges
A

Τέλος στα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών έβαλε χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας πως οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου.

Όσον αφορά, τις δεύτερες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως εάν και εφόσον χρειαστεί, η δεύτερη κάλπη θα στηθεί στις αρχές του Ιουλίου.  

Με την μέθοδο της απλής αναλογικής θα ψηφίσουν οι πολίτες την πρώτη Κυριακή των εκλογών, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες, συνολικά δηλαδή εννέα ημέρες, με τη δυνατότητα ωστόσο να την παραδώσει ακόμη και την ίδια ημέρα ή και να μη τη λάβει καν.

Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Μία τέτοια προοπτική θεωρείται επίσης αδύναμη.

Η δεύτερη κάλπη

Εφόσον λοιπόν δεν συσταθεί κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Μετά την ορκωμοσία της, θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μία ημέρα θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις 2 ή στις 9 Ιουλίου.

Εάν και εφόσον κάποιο κόμμα συγκεντρώσει αυτοδυναμία, τότε η χώρα αποκτά αμέσως κυβέρνηση. Αν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε ξεκινά εκ νέου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών. Το καλό σενάριο σε αυτή την περίπτωση, είναι να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση και ως τα μέσα Ιουλίου να έχει  ξεκινήσει το έργο της.

Η πιθανότητα της τρίτης κάλπης

Να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το γεγονός η εκλογική διαδικασία να χρειαστεί και μία ακόμα Κυριακή για να αναδείξει «νικητή». 

Ωστόσο, η εισήγηση αυτή δεν κερδίζει έδαφος και προφανώς όλοι απεύχονται να χρειαστεί η χώρα να είναι σε διαδικασία εκλογών έως το φθινόπωρο.

Σημειώνεται πως η προκήρυξη των νέων εθνικών εκλογών πρόκειται να «παγώσει» τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, οι οποίες διενεργούνται μέσω του Ανώτατου Συμβούλιου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Πότε θα κλείσει η Βουλή

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τρίτη (πιθανόν έως και η Μεγάλη Τετάρτη),  όταν και θα κλείσει για το Πάσχα, ενώ αναμένεται να ανοίξει για λίγες ημέρες μετά το Πάσχα προκειμένου να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το νομοθετικό της έργο.

Σε κάθε περίπτωση η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί έως τα τέλη Απριλίου, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει χρονικό περιθώριο από 30 έως 22 ημέρες πριν τις κάλπες. 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει ακόμη τρία νομοσχέδια, πέρα από αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή, αλλά και του κώδικα μετανάστευσης που εισάγεται αύριο, Τετάρτη, στη Ολομέλεια.

Βάσει της διαδικασίας θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου να αντικατασταθούν με εκείνους που θα οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες.

Παράλληλα, σήμερα, ο Γιάννης Οικονόμου ενημέρωσε ότι στην υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να παραμείνει υπουργός Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, εξαιτίας της διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Πώς θα μάθετε που ψηφίζετε

Οι πολίτες μπορούν να μάθουν ηλεκτρονικά το εκλογικό τους διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό που θα ψηφίσουν στις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 21 Μαΐου, μέσω της εφαρμογής του υπουργείο Εσωτερικών: «Μάθε που ψηφίζεις».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για τη διόρθωσή του με το δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.

Τα βήματα της εφαρμογής

  1. Μπαίνετε στη διεύθυνση πατώντας εδώ.
  2. Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.
  3. Εναλλακτικά - εφόσον το θυμάστε - συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.
  4. Στην συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.

Αίτηση ετεροδημότη

Μία λύση για όσους θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους είναι να κάνουν, ηλεκτρονικά, αίτηση ετεροδημότη.

Ετεροδημότης είναι ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος,

Π.χ. δημότης του Δήμου Καβάλας που διαμένει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και επιθυμεί να ψηφίσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης τους υποψηφίους της εκλογικής Περιφέρειας Καβάλας.

Ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι στον δήμο της  βασικής του εγγραφής. Ειδικά στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές σε περίπτωση που σε μια Εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει 2 ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκεντρώνονται 40 τουλάχιστον ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους.

Ο ετεροδημότης εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους υποβάλλοντας ο εκλογέας αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)

Οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο που κατοικούν, ενώ στα Κ.Ε.Π. είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.

Αιτήσεις ετεροδημοτών που έχουν υποβληθεί πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής θεωρούνται ενεργείς και έως την πιθανή τροποποίησή τους εκφράζουν την πρόθεση του εκλογέα να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του.

Εκλογείς που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, χάνουν την ιδιότητα του ετεροδημότη εφόσον μεταδημοτεύσουν. 

Εκλογείς που υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων δεν ψηφίζουν σαν ετεροδημότες.

Πόσες ημέρες άδεια δικαιούστε για να πάτε να ψηφίσετε

Όλοι οι πολίτες που ψηφίζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους δικαιούνται να λάβουν ειδική εκλογική άδεια. 

Την ειδική εκλογική άδεια δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.

Η ειδική άδεια, που δίδεται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, δίνεται με αποδοχές, ενώ είναι ανάλογη με τη χιλιομετρική απόσταση.

Αναλυτικά:

Για εργαζόμενους με πενθήμερο:

  • από 200 - 400 χλμ., μία εργάσιμη ημέρα
  • από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες
  • για τα νησιά μέχρι τρεις εργάσιμες ημέρες

Για εργαζόμενους με εξαήμερο:

  • από 100 - 200 χλμ., μία εργάσιμη ημέρα
  • από 201 - 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες
  • από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες
  • για τα νησιά μέχρι τρεις εργάσιμες ημέρες
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις