Breaking news

Τσίπρας - Σακελλαροπούλου
A

Παρέδωσε απευθείας την διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, επιταχύνοντας έτσι την διαδικασία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

«Όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για σχηματισμό κυβέρνησης. Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση αλλά δεν θα παραλάβω την εντολή», ανέφερε στην ΠτΔ ο κ. Τσίπρας. 

Έπειτα, η κυρία Σακελλαροπούλου θα καλέσει, όπως ορίζει το Σύνταγμα, τον αρχηγό του τρίτου κόμματους που προέκυψε από τις εκλογές, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης αναμένεται να επιστρέψει την εντολή. 

Σημειώνεται πως μετά την σαρωτική νίκη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε την πρώτη εντολή, χτες, Δευτέρα, αφού δεν θέλησε να εξετάσει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας και εξέφρασε την επιδίωξή του για επίτευξη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και για επιτάχυνση των διαδικασιών των δεύτερων εκλογών. 

Αλέξης Τσίπρας: «Οδυνηρό το αποτέλεσμα των εκλογών»

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσίπρας έκανε δηλώσεις τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι οδυνηρό, ενώ ανέλαβε ακέραια την ευθύνη.

Αναλυτικά είπε:

«Όπως ήδη ξέρετε, δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα. Με την απλή αναλογική χάθηκε. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να κρατήσω την εντολή.

Από εκεί και πέρα δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό.

Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. 

Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. 

Φανταστείτε λοιπόν, έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο, ηγεμόνα πρωθυπουργό». 

«Συνεπώς, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα, να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 του Ιούνη.

Οι πληγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταθμούς στα πόδια μας.

Όπως γνωρίζεται οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έναν.

Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω. 

Βεβαίως αντιλαμβάνομαι να ζητήσω και μια συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε και μια υπόσχεση, ότι θα δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη, όρθιοι, με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη, αλαζονική κυβέρνηση που θα είναι κακό για τη Δημοκρατία και τη χώρα, αλλά και να παραμείνει η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων». 

Στον Ανδρουλάκη η επόμενη διερευνητική εντολή

Στη συνέχεια, πιθανότητα αύριο, η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί στον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κίνημα Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να του παραδώσει την τρίτη διερευνητική εντολή, όπως ορίζει το Σύνταγμα. 

Εφόσον ο κ. Ανδουλάκης αρνηθεί, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει το δικαίωμα να καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγους προκειμένου να συζητηθεί ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας. Αν και αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει, τότε σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας .(Συμβούλιο Επικρατείας, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο).

Εφόσον δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός Κυβέρνησης, το άρθρο 37 του συντάγματος, προβλέπει ότι σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό, έναν εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί είναι οι εξής

  • Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983)
  • Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983)
  • Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987)

Οι ημερομηνίες σταθμοί μέχρι τις νέες κάλπες

Αφού λάβει την διερευνητική εντολή και ο κ. Ανδρουλάκης και την παραδώσει στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα πρέπει μέχρι και την Κυριακή 28 Μαΐου να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικά.

Κατόπιν τούτου, η πρόεδρος δρομολογεί τις συνταγματικές διαδικασίες συγκρότησης υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικρατέστερο υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Σαρμά, καθώς είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων.

Εφόσον οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, την Κυριακή 28 Μαΐου αναμένεται η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η οποία προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου, τη Δευτέρα 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της και την Τρίτη 30 Μαΐου η διάλυσή της, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Μετά από τις διαδικασίες αυτές μέχρι τις 7 Ιουνίου θα έχει γίνει η ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο. Στόχος είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές να γίνουν στις 25 του ίδιου μήνα.

Ποιο σύστημα θα ισχύσει στις επόμενες κάλπες

Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες.  Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή. Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου για την ορκωμοσία της.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις