Breaking news

Εκλογές 2023 και διερευνητικές εντολές
A

Στο προεδρικό Μέγαρο εμφανίστηκαν σήμερα οι αρχηγοί των κομμάτων Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να αρνηθούν τις διερευνητικές εντολές της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη (22/05) στις 11:00 το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε τη διερευνητική εντολή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέροντας τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για σχηματισμό κυβέρνησης. Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση αλλά δεν θα παραλάβω την εντολή», ανέφερε στην ΠτΔ ο κ. Τσίπρας

Έπειτα, νωρίτερα το απόγευμα της η κυρία Σακελλαροπούλου κάλεσε τον αρχηγό του  τρίτου κόμματους που προέκυψε από τις εκλογές, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αρνήθηκε επίσης τη διερευνητική εντολή

Ο ίδιος συγκεκριμένα δήλωσε νωρίτερα τα εξής:

«Επιστρέφω την εντολή που έλαβα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων», στη σύντομη συζήτηση του με την κυρία Σακελλαροπούλου.

Κατά αυτό τον τρόπο έκλεισε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τη διεξαγωγή της δεύτερης φάσης των εκλογών, την Κυριακή 25 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Ο Ανδρουλάκης επέστρεψε την τρίτη διερευνητική εντολή

Αμέσως μετά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει το δικαίωμα να καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συζητηθεί ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας.

Αν και αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει, τότε σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο Επικρατείας, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο), όπως προβλέπει το άρθρο 37 του συντάγματος.

Οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

  1. Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983)
  2. Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983)
  3. Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987)

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποδοχή της  εντολής από τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό συνιστά υπηρεσιακό καθήκον που του επιβάλλεται από το Σύνταγμα.

Η ιδιάζουσα κατάσταση της ανάθεσης της πρωθυπουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε δικαστικό λειτουργό έγκειται στο ότι αυτή διενεργείται μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης (αφού έχει προηγηθεί μια σειρά ατελέσφορων διερευνητικών εντολών και προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης) και κατά συνέπεια αναλαμβάνει υπό αυτές τις συνθήκες την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Οι ημερομηνίες σταθμοί μέχρι τις επόμενες εκλογές

Αφότου έλαβε τη διερευνητική εντολή και ο κ. Ανδρουλάκης και την παρέδωσε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα πρέπει μέχρι και την Κυριακή 28 Μαϊου να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικά.

Κατόπιν τούτου, η πρόεδρος θα δρομολογήσει τις συνταγματικές διαδικασίες συγκρότησης υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικρατέστερο υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Σαρμά, καθώς είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων.

Εφόσον οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, την Κυριακή 28 Μαΐου αναμένεται η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η οποία προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου, τη Δευτέρα 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της και την Τρίτη 30 Μαΐου η διάλυσή της, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Μετά από τις διαδικασίες αυτές μέχρι τις 7 Ιουνίου θα έχει γίνει η ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο. Στόχος είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές να γίνουν στις 25 του ίδιου μήνα.

Το σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες κάλπες

Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες.  Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή. Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου για την ορκωμοσία της.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις