Breaking news

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ο χάρτης των εκλογικών αποτελεσμάτων
A

Συνολικά 7 «γαλάζιες» περιφέρειες και 14 δήμαρχοι εξελέγησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, αναδεικνύοντας νικητές ήδη από την πρώτη Κυριακή. Για τις εναπομείνασες 4 περιφέρειες, θα διεξαχθεί ο β' γύρος των εκλογών, την επόμενη Κυριακή στις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα (ενσωμάτωση 98,69% επί των εκλογικών τμημάτων) η ΝΔ επικράτησε άνετα από τον πρώτο γύρο στις παρακάτω περιφέρειες:

  1. Π. Αττικής: Ο Νίκος Χαρδαλιάς εκλέγεται με ποσοστό 46, 72%
  2. Π. Κρήτης: Ο Σταύρος Αρναουτάκης έχοντας την στήριξη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ προηγείται καθαρά με ποσοστό 78,24.
  3. Π. Δυτικής Ελλάδας: Ο Φαρμάκης Νεκτάριος (ΝΔ) συγκεντρώνει ποσοστό 58, 89%
  4. Π. Ηπείρου: Άνετη επικράτηση του Αλέξανδρου Καχριμάνη (ΝΔ) με 54,74%.
  5. Π. Κεντρική Μακεδονία: Άνετη επικράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα που κερδίζει με 60,28%.
  6. Π. Νότιου Αιγαίου: Με 66,23% επικρατεί ο Γιώργος Χατζημάρκος
  7. Π. Στερεάς Ελλάδας: Με 48,34 % ο Φάνης Σπανός κλειδώνει τη νίκη του.

Στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κριθεί τελικά η εκλογή περιφερειάρχη στην Αν. Μακεδονία & Θράκη, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου. Με την εξαίρεση των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, ηγούνται της αναμέτρησης οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το κόμμα της ΝΔ.

Ποιοι εκλέχθηκαν στην Αθήνα, ποιοι πάνε σε δεύτερο γύρο

Αναφορικά με τους συνολικά 14 δήμους της Αθήνας, από τον Βόρειο, Δυτικό, Κεντρικό και Νότιο τομέα Αθηνών, σύμφωνα με τον OT, έχουν εκλέξει δήμαρχο από την πρώτη εκλογική μάχη. Αντίθετα, ο δημαρχιακός θώκος των υπολοίπων 21 δήμων θα κριθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Βόρειος Τομέας Αθηνών

Την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο πέτυχαν ο Βασίλης Ξυπολυτάς στον δήμο Κηφισιάς με 64,33 %, ο Στρατός Σαραούδας στον δήμο Μεταμόρφωσης με 56,93%, ο Γιάννης Πισιμίσης στον δήμο Βριλησσίων με 54,76 % και ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου στον δήμο Αμαρουσίου με 52,92%.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος εξασφάλισε 41,79% και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Μανώλη Παπαδημητρίου που λαμβάνει 30,91%. Απίστευτο θρίλερ στο δήμο Χαλανδρίου καθώς ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος με συγκέντρωσε 42,8% ο οποίος εάν δεν εκλεγεί θα διεκδικήσει την επανεκλογή του με αντίπαλο την Κρίστη Αγαπητού που λαμβάνει ποσοστό 25,52%.

Στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη εβδομάδα θα κριθούν οι νέες αρχές στους δήμους Πεντέλης (μεταξύ της Δήμητρας Κεχαγιά και του Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου), Λυκόβρυσης – Πεύκης (Γρηγόριος Λέων – Γιώργος Μάριος Ψυχάλης), Φιλοθέης – Ψυχικού (Δημήτρης Γαλάνης – Χαράλαμπος Μπονάτσος), Νέας Ιωνίας (Παναγιώτης Μανούρης – Δέσποινα Θωμαΐδου), Αγίας Παρασκευής (Γιάννης Μυλωνάκης – Γιάννης Σταθόπουλος), όπως και του Χολαργού-Παπάγου με τον Ηλία Αποστολόπουλο να λαμβάνει 39% και η δεύτερη θέση να είναι ντέρμπι ανάμεσα στον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Σιώτου.

Δυτικός Τομέας Αθηνών

Την εκλογή τους τη σημερινή εκλογική μάχη εξασφάλισαν οι δήμαρχοι Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης με 77,98%, Αγίων Αναργύρων-Καματερού Γιώργος Σταύρος Τσίρμπας με 63,84% και Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος που εξασφαλίζει ποσοστό 47,05%.

Δεύτερη εκλογική μάχη θα διεξαχθεί στο Αιγάλεω, όπου θα αναμετρηθούν ο Λάμπρος Σκλαβούνος που λαμβάνει το 37,59% των ψήφων με τον Γιάννη Γκίκα που συγκεντρώνει ποσοστό 24,90%, στο Ίλιον όπου ο Νίκος Ζενετος με 40,05% θα διεκδικήσει την επανεκλογή του με αντίπαλο την Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου που έλαβε 31,87%. Στην Πετρούπολη, τον δημαρχιακό θώκο της οποίας θα διεκδικήσουν ο νυν δήμαρχος Στέφανος Βλάχος που συγκεντρώνει το 36,73% των ψήφων και ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος που λαμβάνει ποσοστό 28,63% και στο Χαϊδάρι, όπου ο δήμαρχος Ευάγγελος Ντηνιακός με 31,11% θα αναμετρηθεί ή με τον προηγούμενο δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο που λαμβάνει 27,59%.

Κεντρικός Τομέας Αθηνών

Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών ο μοναδικός δήμος που εξέλεξε από σήμερα δήμαρχο είναι το Γαλάτσι καθώς εκλέχθηκε ο Γιώργος Μαρκόπουλος με ποσοστό 72,69%.

Στους υπόλοιπους δήμους θα πραγματοποιηθεί δεύτερη εκλογική μάχη. Στον δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης λαμβάνει εξασφάλισε το εμφατικό 41,35%, ενώ, στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο Χάρης Δούκας με 14,20%.

Στον δήμο Βύρωνα προηγείται με 35,29% ο Μίλτος Μπαντής, ο οποίος θα πάει στον δεύτερο γύρο με τον Αλέξη Σωτηρόπουλο, που λαμβάνει το 21,72%.

Στον δήμο Δάφνης-Υμηττού, όπου ο δήμαρχος, Τάσος Μπινίσκος, προηγείται οριακά με 20,65%  του Νίκου Τσιλίφη, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 20,14%. Στον δήμο Ζωγράφου, ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Θώδας, με 37,80% θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την επόμενη Κυριακή με αντίπαλη την Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου, η οποία λαμβάνει 27,99%.

Στον δήμο Ηλιουπόλεως, η δημαρχιακή Αρχή θα διεκδικηθεί την επόμενη Κυριακή μεταξύ του Στάθη Ψυρρόπουλου, ο οποίος λαμβάνει 25,38% και του δημάρχου, Γιώργου Χατζηδάκη, που λαμβάνει ποσοστό 23,12 %. Στον δεύτερο γύρο θα κριθεί και ο δήμαρχος Καισαριανής, ανάμεσα στον Ηλία Σταμέλο που λαμβάνει ποσοστό 35,31 % και τον νυν δήμαρχο, Χρήστο Βοσκόπουλο, με 30,56%.

Τέλος, στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας η εκλογή δημάρχου θα κριθεί επίσης στον δεύτερο γύρο, ανάμεσα στον δήμαρχο, Γιάννη Βούρο, που λαμβάνει το 26,11% των ψήφων και τον Γιάννη Τομπούλογλου, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 22,57%.

Νότιος Τομέας Αθηνών

Οι εκλογείς έξι δήμων του Νοτίου Τομέα Αθηνών εξέλεξαν δήμαρχο από χθες, ενώ στους άλλους δύο η εκλογή θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Στον δήμο Αγίου Δημητρίου η νυν δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου με 37,46% θα διεκδικήσει την επανεκλογή της με αντίπαλο τον Στέλιο Μαμαλάκη που λαμβάνει 22,36%, όπως και στη Νέα Σμύρνη η δημαρχιακή Αρχή θα κριθεί την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στον Γιώργο Κουτελάκη που λαμβάνει το 28,88% των ψήφων και τη Δήμητρα Νάνου που έλαβε 26,73%.

Στον Άλιμο ο Ανδρέας Κονδύλης επανεκλέγεται για τρίτη θητεία με ποσοστό 69,88%. Άνετη επανεκλογή -επίσης για τρίτη θητεία- εξασφαλίζει και ο Γιώργος Παπανικολάου στον δήμο Γλυφάδας με ποσοστό 83,75%.

Άνετη νίκη και στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης για τον νυν δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 72,86%.

Στην Καλλιθέα ο Κώστας Ασκούνης εξασφάλισε την εκλογή του συγκεντρώνοντας 46,05% ενώ στον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου ο Ανδρέας Ευθυμίου επανεκλέγεται δήμαρχος με ποσοστό 61,18%. Και στο Παλαιό Φάληρο έχουμε δήμαρχο από τον πρώτο γύρο με τον Ιωάννη Φωστηρόπουλο να εξασφαλίζει νέα θητεία λαμβάνοντας 58,50%.

Ποιες περιφέρειες πάνε για β' γύρο

Σε δεύτερο γύρο θα κριθεί η μάχη σε έξι περιφέρειες. Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προηγείται ο Χρήστος Μέτιος με 42,11% και ακολουθεί ο Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,40%.

Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής με 39,99% ενώ ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης συγκεντρώνει 33,81%.

Στη Δυτική Μακεδονία μικρό προβάδισμα έχει ο Γιώργος Αμανατίδης 35,51% και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Γεώργιος Κασαπίδης με 34,25%.

Στη Θεσσαλία ο Κωνσταντίνος Αγοραστός συγκέντρωσε το 41,29% ενώ ακολουθεί από απόσταση ο Δημήτριος Κουρέτας με 34,13%.

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Ιωάννης Τρεπεκλής έχει σαφέστατο προβάδισμα με 32,29% και ακολουθεί η Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου με 27,51%.

Το πιο μεγάλο θρίλερ, όσο αφορά την εκλογή από τον πρώτο γύρο διαδραματίστηκε στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο Δημήτρης Πτωχός προηγείται με 42,55% χάνοντας όπως φαίνεται την εκλογή από τον πρώτο γύρο για ελάχιστους ψήφους και ακολουθεί ο Πέτρος Τατούλης με 31,88%.

Δείτε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών σε όλη την Ελλάδα

Αποτελέσματα Περιφερειακών εκλογών

Αποτελέσματα Δημοτικών εκλογών

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις