CLOSE

Breaking news

Επιστολική Ψήφος
A

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία ανακοίνωση έκπληξη στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου 2023, καθώς ανακοίνωσε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, τόσο για τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Όπως έγινε γνωστό η αρχή θα γίνει στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ενώ έπειτα σειρά θα έχουν και οι εθνικές εκλογές.

Συγκεκριμένα με την εν λόγω καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο κάθε ψηφοφόρος, είτε εντός της χώρας είτε εκτός, θα μπορέσει για πρώτη φορά να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα χωρίς να μεταβεί σε κάποιο εκλογικό τμήμα.

Στο μεταξύ αναφέρεται ότι, κάθε απόδημος ο οποίος θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει, έχοντας τη δυνατότητα να το κάνει από το σπίτι του, με κάθε ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Με επιστολική ψήφο οι ευρωεκλογές - Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, λίγο νωρίτερα μίλησε για «μία ιστορική στιγμής της Ελληνικής δημοκρατίας και ένα ακόμη βήμα σύγκλισης με την Ευρώπη και διεύρυνσης των πολιτικών δικαιωμάτων» παρουσιάζοντας παράλληλα το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου μέσα από σχετική ανάρτηση του στο facebook.

Ψηφοδέλτιο επιστολικής ψήφου
Ψηφοδέλτιο επιστολικής ψήφου
Ψηφοδέλτιο επιστολικής ψήφου

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε δηλώσεις αναφέροντας τα εξής: 

«Μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 και ύστερα από την άρση πρακτικά κάθε εμποδίου γι’ αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδος, την επιστολική ψήφο. Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική τομή η οποία, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μία πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς ουσιαστικά διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές».

Έπειτα πρόσθεσε ότι, «Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Γιατί όσον αφορά στο εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, συχνά εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, θα μπορεί να το κάνει από την εργασία του, με άνεση και διαθέτοντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας. Στη συνέχεια η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός θα παρουσιάσουν λεπτομερώς τις προβλέψεις του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα της επιστολικής ψήφου».

Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι, «Αλλά θέλω να τονίσω ότι την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας. Και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ενδεχομένως, συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία. Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, να συζητηθεί πριν διασφαλιστούν οι όροι για την επιτυχία της, κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί -θα το ακούσετε στη συνέχεια στις παρουσιάσεις που θα γίνουν. Έχω μάλιστα εδώ τους φακέλους – δείγματα οι οποίοι θα σας μοιραστούν καθώς και τα σχετικά ψηφοδέλτια με τα οποία θα λειτουργήσει το νέο αυτό σύστημα. Όπως είπα, είναι μία ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις