Breaking news

Ζώρας
A

Τα ιδιωτικά κολέγια που έχουν ιδρυθεί στη χώρα, από τα οποία τα δύο καλύτερα, κατατάσσονται μετά και το τελευταίο δημόσιο πανεπιστήμιο, σε ευρωπαϊκή, αλλά και σε παγκόσμια κατάταξη, θα μπορούν να μετατραπούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα, Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κ. Οδυσσέας Ζώρας.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι: «Εάν φτάσουν να πληρούν τα κριτήρια που θα τεθούν, μπορούν και αυτά να μπουν στον αγώνα της εκπαίδευσης, αναφερόμενος στα κριτήρια του μη κερδοσκοπικού, τα κριτήρια τα ακαδημαϊκά, τα κριτήρια των θέσεων, τα κριτήρια των τίτλων των καθηγητών και τα οικονομικά κριτήρια».

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, περίπου 20.000 φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, που «κατέκλυσαν» το κέντρο της Αθήνας διαδηλώνοντας απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το αίτημά τους είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που αφορά στην ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων και μέσω του οποίου παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τα δύο καλύτερα κολέγια είναι το Deree (American College of Greece), που κατατάσσεται μετά και το τελευταίο δημόσιο ΑΕΙ στην 625η θέση στην Ε.Ε. και 2.811η παγκοσμίως, καθώς και το Metropolitan College που κατατάσσεται στη θέση 992 στην Ε.Ε. και παγκοσμίως στην 6.188.

Θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη, από τον υπουργό Παιδείας, κ. Κυριάκο Πιερακκάκη, σημείωσε ότι: «Προκειμένου να υπάρχει μία σύνδεση με τον τρόπο εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια και ένα κοινό σημείο επαφής, προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά η ελάχιστη βάση εισαγωγής και σε αυτά».

«Αυτό είναι το βασικό σκεπτικό και το πιο κοινό σημείο επαφής που θα μπορούσε να βρει κανένας με τις πανελλαδικές εξετάσεις» εξήγησε, σημειώνοντας πως θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Το «κοσκίνισμα» γίνεται ούτως ή άλλως μέσα (σ.σ. στα πανεπιστήμια). Θα υπάρχει και έλεγχος από τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δηλαδή θα υπάρχουν και δικά τους κομβικά σημεία ελέγχου του ποιος μπαίνει. Διότι όπως ξέρετε, και τα κρατικά και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία θα έρθουν στην Ελλάδα υπό μορφήν παραρτημάτων, θέλουν και εκείνα να έχουν μια καλή επιλογή φοιτητών» προσέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. «Είναι ένα κοινό σημείο αναφοράς και εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Να μην υποστεί μεγάλη απώλεια φοιτητών με ροή προς τα μη κρατικά. (…) Θα συμβάλει στο να έχουν κάποια προστασία τα πανεπιστήμια, τα δικά μας δηλαδή, για τα οποία, όπως ξέρετε, η ενίσχυση που γίνεται είναι σημαντική. Το επιχείρημα όλων που λένε ότι θα αποδυναμωθούν τα δικά μας δημόσια πανεπιστήμια είναι ασταθές» επισήμανε.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως: «Θα προβλέπεται ένας σημαντικός αριθμός υποτροφιών, οι οποίες θα δίδονται και για κοινωνικούς λόγους αλλά και για ευρύτερα ανθρωπιστικούς λόγους», ενώ εκφράστηκε και υπέρ των υποτροφιών αριστείας. «Άλλωστε και τα πανεπιστήμια το θέλουν, διότι τα περισσότερα πανεπιστήμια αλιεύουν και ανιχνεύουν ταλέντα» ανέφερε σχετικά. 

Οι υποδομές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα σημείωσε ακόμα και μάλιστα αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια.

Τι θα ισχύει για τα δίδακτρα

Για τα δίδακτρα θα ισχύει ό,τι ισχύει και στο μητρικό πανεπιστήμιο, ανέφερε ακόμα και το ποσό που θα ορίζεται θα έχει να κάνει και με τις παροχές και τις υποδομές που προσφέρουν, παραλείποντας ωστόσο να αναφέρει εάν θα υπάρξει κάποιο πλαφόν στα δίδακτρα.

«Παρεμπιπτόντως, να πω για τις φοιτητικές εστίες των κρατικών που θα ξεκινήσουν με ΣΔΙΤ που έχει διατεθεί ένα τεράστιο ποσόν για 8000 τουλάχιστον κλίνες σε όλη τη χώρα» προσέθεσε.

Ως προς την εξαίρεση που υπάρχει στην προϋπόθεση το Πανεπιστήμιο να έχει τουλάχιστον τρεις σχολές, ο κ. Ζώρας εξήγησε πως αυτό αφορά στα 20 πρώτα πανεπιστήμια, όπως διακρίνονται στις διεθνείς κατατάξεις.

«Σημασία έχει ότι μιλάμε για μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε χρήματα δίδονται θα επανέρχονται υπό κάποια μορφή ανταποδοτική στον φοιτητή, εκπαιδευτική, καλές υποδομές, καλά εργαστήρια. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό των 40 χιλιάδων παιδιών μας που είναι στο εξωτερικό θα μείνουν στην Ελλάδα» κατέληξε.

​ ​ ​ ​
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις