Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Δεν θα συναντηθεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με τους αγρότες, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπός και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης.

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, κ. Μάκης Βορίδης, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει κάτι επίσημο, καθώς πρέπει να προσδιοριστεί η σύνθεση της αντιπροσωπείας και «να ωριμάσουμε αυτά που σκεφτόμαστε για τους αγρότες».

Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Υπάρχουν αιτήματα που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν και αιτήματα θεσμικά και πολιτικά, όπου υπάρχει συναντίληψη, αλλά μένει να εξειδικευτούν, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η διαπραγμάτευση της ΚΑΠ».

Ο κ. Βορίδης, μάλιστα, δεν παρέλειψε να πετάξει το «μπαλάκι» των ευθυνών στις άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας πως «πίεζαν για περικοπές οι Σοσιαλιστές, οι πράσινοι και η αριστερά, καθώς ήθελαν να περάσουμε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο επιθετικά στην πράσινη μετάβαση», για να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Και προσέθεσε πως «εμείς στο θέμα της μετάβασης της αγροτικής οικονομίας είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί», ενώ δήλωσε πως θεωρεί ότι υπάρχει «υποκρισία» από την πλευρά της Αριστεράς.

Οι αγρότες διαμηνύουν ότι δεν θα υποχωρήσουν μέχρι τη δικαίωση

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, με μεγαλύτερη ένταση οι κινητοποιήσεις των αγροτών που δηλώνουν ανυποχώρητοι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αναλγησία.

Μιλώντας στο MEGA το μέλος συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Κάστρου Βοιωτίας, Παναγιώτης Κατσικογιάννης, υπογράμμισε ότι: «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης απέχουν παρασάγγας από αυτά που οι ίδιοι ζητούν».

«Δεν έχει αλλάξει κάτι εδώ και 30 και πλέον χρόνια. Δυστυχώς, βλέπω ότι η κυβέρνηση είναι ανάλγητη και οι εξαγγελίες της απέχουν παρασάγγας από αυτά που εμείς ζητάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αγρότες απέστειλαν χθες Τετάρτη στο Μαξίμου υπόμνημα 9 σημείων με τα αιτήματά τους και παράρτημα με τα αιτήματα για τους πληγέντες της Θεσσαλίας

Τα 9 αιτήματα των αγροτών

 1. Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
 2. Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
 3. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
 4. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
 5. Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
 6. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
 7. Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
 8. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες.
 9. Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας

Παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία

Το παράρτημα των αγροτών για τις καταστροφές στη Θεσσαλία αναφέρει:

 • Ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
 • Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
 • Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
 • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
 • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
 • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
 • Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
 • Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις