CLOSE

Breaking news

χειρουργείο
A

Χωρίς επιβάρυνση θα είναι τα απογευματινά χειρουργεία σε όσους βρίσκονται στην ενιαία λίστα αναμονής για χειρουργεία, όπως διαμήνυσε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3, τόνισε ότι: «Όποιος είναι στη λίστα χειρουργείου θα εξυπηρετηθεί με σειρά προτεραιότητας και δεν θα πληρώσει τίποτα. Θα αρχίσουν από το παλαιότερο έως το νεότερο περιστατικό».

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει εξασφαλιστεί ένα κονδύλι από το ταμείο ανάκαμψης περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ για τα απογευματινά χειρουργεία προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά που είναι στη λίστα αναμονής χωρίς καμία επιβάρυνση του πολίτη

Επίσης, είπε ότι: «Εντός του Μαρτίου, πάντως σίγουρα 1η Απριλίου θα έχουν ξεκινήσει τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία». «Σε αυτά τα απογευματινά χειρουργεία, ο πολίτης θα καταβάλει ένα αντίτιμο το οποίο θα είναι σίγουρα πολύ φθηνότερο αν έκανε το χειρουγείο σε ιδιωτική κλινική. Άρα δίνεται στον πολίτη μία τρίτη επιλογή» σημείωσε. 

Όπως είπε, «στη χώρα, έχουμε 102.000 περιστατικά σε αναμονή για χειρουργείο. Από αυτά τα 45.000 είναι σε αναμονή λιγότερο από τέσσερις μήνες, ωστόσο 55.000 πολίτες περιμένουν από τέσσερις έως 12 μήνες ενώ υπάρχουν και περιστατικά που περιμένουν πάνω από 12 μήνες για χειρουγείο». Ακόμα, ξεκαθάρισε πως: «Κανένας ασθενής για ογκολογικό χειρουργείο δεν έχει αναμονή στη χώρα μας». 

Επίσης, το «κλείσιμο» ραντεβού για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους πολίτες, μέσω του e-gov, από τον Ιούλιο.

Ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία

Απαντώντας στο ερώτημα «με την έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού, πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία», είπε ότι: «Μπορούν να λειτουργήσουν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της χώρας. Η επιλογή για τον αριθμό των απογευματινών χειρουργείων θα δοθεί στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Κάποια νοσοκομεία μπορούν να πραγματοποιούν απογευματινά χειρουργεία, αλλά υπάρχουν κάποια άλλα που θα έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία, λόγω του προσωπικού να αναπτύξουν. Εκεί έχουμε σκεφτεί και plan B για να μειώσουμε τις αναμονές. Στα νοσοκομεία θα πραγματοποιηθούν μετακινήσεις προσωπικού και ειδικά στελεχώνοντας τα τμήματα αυτά, με προσλήψεις».

«Έχουμε πολύ μεγάλες προκηρύξεις που βρίσκονται «στον αέρα». Ευελπιστούμε ότι σε ένα χρονικό διάστημα θα ενταχθούν (σ.σ. απογευματινά χειρουργεία) σε όλα τα νοσοκομεία. Αλλά και αυτή τη στιγμή υπάρχουν νοσοκομεία των Αθηνών που υπάρχουν περισσότεροι αναισθησιολόγοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και περισσότερο προσωπικό» ανέφερε.

Αναφορικά με τις ελλείψεις νοσηλευτών, σημείωσε ότι: «Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 10.000 προσλήψεις στην Υγεία, από τις οποίες η πλειοψηφία αφορά στους νοσηλευτές. Από αυτές, 6.500 θα προκηρυχθούν μέσα στο 2024. Έχουμε βέβαια προκηρύξεις που δεν έχουν προχωρήσει με τον ίδιο ρυθμό. Αναμένουμε μέσα στο 2024, να έχουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών. Άρα, το πρόβλημα εκεί είναι ότι δεν έχουμε πολλούς διαθέσιμους στην αγορά. Πολλές φορές βγάζουμε προκηρύξεις για νοσηλευτές, οι οποίες δεν καλύπτονται, κυρίως, γιατί δεν υπάρχουν (σ.σ. νοσηλευτές). Και ο ιδιωτικός τομέας ψάχνει νοσηλευτικό, αλλά δεν βρίσκει».

Στην ερώτηση «γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις προσωπικού στα νοσοκομεία», ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι: «Όσον αφορά τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), σε όσα νοσοκομεία ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και έχουμε τις εταιρείες, τότε περνάνε σε αυτές και δίνεται πάντα προτεραιότητα στους εργαζόμενους αυτούς να μπορέσουν να επαναπροσληφθούν στην εταιρεία». 

Σε σχέση με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, για την απασχόληση ανέργων σε νοσοκομεία, διαμήνυσε ότι: «Όλοι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα από τη ΔΥΠΑ, που είναι 4.000, θα ανανεωθούν. Υπογράφηκε σήμερα η σχετική απόφαση και από το υπουργείο Οικονομικών. Έχει λυθεί αυτό το ζήτημα».

Σχετικά με τις ελλείψεις γιατρών, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι: «Έχουμε ελλείψεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, που βγάζουμε προκηρύξεις με θέσεις, αλλά βγαίνουν επαναλαμβανόμενα «άγονες»».

Αναφορικά με τις αμοιβές των γιατρών, κάποιοι από τους οποίους επιλέγουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό, όπου παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα, είπε ότι: «Υπάρχει μία αύξηση στις αποδοχές και στις αμοιβές των γιατρών. Ακόμα, με τα απογευματινά χειρουργεία και τη δυνατότητα που θα τους δοθεί, εκτός ωραρίου, να μπορούν να ασκήσουν ιδιωτικό έργο. Μέχρι το τέλος του Μαρτίου, οι γιατροί που το επιθυμούν να ασκήσουν ιδιωτικό έργο».

Σχετικά με την ύπαρξη ράντζων στα νοσοκομεία, είπε ότι: «Τη συγκεκριμένη ημέρα έχουμε μικρό διαθέσιμων κλινών. Είναι τρία νοσοκομεία μόνο την ημέρα της εφημερίας. Θα χρειαστεί να βοηθηθούν και από άλλα νοσοκομεία. Θα υπάρξει εναλλαγή στο σύστημα των εφημεριών. Έχουν αυξηθεί κατά 20% οι αμοιβές των γιατρών στις εφημερίες».

Τέλος, όσον αφορά τις προκηρύξεις για θέσεις διοικητών στα νοσοκομεία, τόνισε ότι: «Έχουμε 126 νοσοκομεία στη χώρα και 230 άτομα για θέσεις διοικητών και υποδιοικητών στις επτά υγειονομικές περιφέρειες. Θα δώσουν όλοι μαζί τεστ δεξιοτήτων. Θα υπάρξει μία μοριοδότητηση με βάση τα πτυχία. Μετά θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να έχουμε καινούριους διοικητές και υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων». 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις